De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiowoensdag, 1 oktober 2014

Transitie is noodzakelijk voor goede zorg
Leeuwarden - De transitie van de jeugdzorg naar de gemeente is noodzakelijk. Dat vindt Tom van Yperen, bijzonder hoogleraar monitoring en innovatie zorg voor jeugd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij zei dat gisteren tijdens het Café van de Kleine Wetenschap van de UCF in het Oranje Bierhuis. Het aanbod is nu te versnipperd, er zijn teveel partijen verantwoordelijk en het systeem heeft een 'perverse prikkel', aldus Van Yperen. Want gemeenten die de preventie en eerstelijns hulp verwaarlozen - nu al een gemeentelijke verantwoordelijkheid - zorgen voor een hoge kostenpost bij de gespecialiseerde zorg. Iets waar zij financieel niet verantwoordelijk voor zijn. Andersom geldt hetzelfde: gemeenten die veel geld in preventie investeren besparen de professionele zorgkosten maar zijn zelf meer geld kwijt. ,,Een op de zeven kinderen krijgt nu een of andere manier hulp. Bij ongewijzigd beleid is dat straks een op de vier kinderen."
Tegelijkertijd erkent Van Yperen dat er problemen zijn rond het verplaatsen van de jeugdzorg naar de gemeenten. ,,Er zijn zorgen als het gaat om de toegang. Ondermeer over de vraag of ieder kind straks de hulp krijgt die het nodig heeft. Is het nieuwe meldpunt kindermishandeling op tijd klaar en is er sprake van continuiteit van zorg na 1 januari?"
Dagelijks komen nieuwe zorgen naar boven via kranten, het internet en de actualiteitenprogramma's. En er zullen ook dingen misgaan na 1 januari voorspelt Van Yperen. ,,Er zullen instellingen en organisaties omvallen omdat ze te weinig contracten met gemeenten hebben kunnen afsluiten. Maar net als met ziekenhuizen die soms sluiten, zullen andere instellingen dan de hulp moeten overnemen."
Op een vraag hoe het verder moet met het kind dat hulp nodig heeft, als het in zijn gemeente mis gaat na 1 januari, bleef Van Yperen een antwoord schuldig. ,,De gemeente en de staat horen garanties te geven voor de zorg." Dat antwoord was niet bevredigend voor de vragensteller: ,,Voor het kind gaat het in dat geval dus dubbel mis. En persoonlijke problemen en problemen bij de zorgverlener."
Dit is een artikel in een reeks over de aanstaande veranderingen in de zorg. Tips of ervaringen? zorg@frieschdagblad.nl of 058-2987633

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties