De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportwoensdag, 1 oktober 2014

Column Jelle ten Rouwelaar: Trajectcontrole A2 is ook een blunder
O, wat heb ik mezelf dit weekeinde gepijnigd. Twee keer ging ik in de fout tijdens onze wedstrijd tegen Ajax. Wel twintig keer keek ik die blunders terug. Bij Studio Sport, in de uitzendingen van FOX en tijdens de terugblik bij NAC: keer op keer dwong ik mezelf te bekijken hoe ik die bal tussen mijn benen door liet glippen. Vroeger durfde ik mijn eigen duels niet terug te zien op televisie, maar inmiddels weet ik dat je wel moet reflecteren om beter te worden. Van een keer in de spiegel kijken, wordt niemand slechter.
Dat zou onze overheid ook vaker moeten doen. We hoeven de hele algemene beschouwingen hier niet te herhalen, maar ik wil wel een regeringsbesluit noemen waar ik me vlak na Prinsjesdag aan heb geërgerd. Voor de opnames van een voetbalprogramma moest ik vorige week zondag in alle vroegte van Oosterhout naar Amsterdam rijden. Een groot deel van de route voerde over de A2, die op sommige plekken vijf rijbanen telt. Er was geen hond op de weg. Toch mocht je er niet harder rijden dan 100. Wie dat wel deed was de pineut: trajectcontrole.
Misschien zijn er met het oog op luchtvervuiling of geluidsoverlast wel goede redenen voor die snelheidsbeperking. Van milieuonderzoek heb ik geen kaas gegeten. Al denk ik dat als je vervuiling echt wilt tegengaan, je ook niet zoveel asfalt aan moet leggen. Dat trekt alleen maar meer auto's - en dus verontreiniging - aan.
Erger vind ik nog dat na de snelwegoprit nog slechts één 100-kilometerbordje te zien was. De snelheidsaanduidingen boven de hectometerpaaltjes waren allemaal afgeplakt. Dat geeft mij sterk de indruk dat die hele trajectcontrole niet gericht is op verbetering van veiligheid of milieu, maar op geldklopperij. De schatkist moet weer vol. Nu heb ik een auto met cruisecontrol en een navigatiesysteem met goede snelheidsmeting. De kans op boetes is dus klein. Wie niet betaald wordt als eredivisieprof is wel extra de sigaar. Ga maar na: je verdient al minder, loopt zonder die luxe navigatie meer kans op een bekeuring en die straf doet met je lagere salaris ook nog meer pijn. Hoezo driedubbel gepakt? Tijd om dat snelheidsbeleid eens goed onder de loep te nemen. Kijk in de spiegel, overheid. Zoals ik na Ajax-thuis deed.
Om mezelf weer goed te voelen heb ik altijd veel aan het spelletje golf. Heerlijk om te doen én te kijken. Wie zegt dat het een kaksport is, had de Ryder Cup moeten zien. Bij die ontmoeting tussen de Verenigde Staten en Europa speelde de Amerikaan Patrick Reed afgelopen weekeinde met de hartstocht van een Zuid-Europese voetballer en de extraverte uitbarstingen van oud-tennisser John McEnroe. Na iedere goede bal schreeuwde hij het uit: ,,Come on America!"
Ik snap die ontlading wel. Het is een fantastisch gevoel om een bal over honderden meters precies te slaan naar de plek die je in gedachten had. Zelf golf ik al een jaar of elf en het is echt verslavend. Als je de bal net zo goed slaat als die Amerikaan wil je dat blijven doen. Heb je op een dag een paar misperen dan wil je het liefst zo snel mogelijk terug om jezelf te verbeteren.
Rondstruinen in een mooi stukje natuur, sportief bezig zijn en naderhand gezellig een biertje drinken in het clubhuis, daar kan ik echt van genieten. Ook in de kantine merk ik als simpele Friese jongen niets van een elitair sfeertje.
Wel is golf een dure sport. Een dagje spelen op achttien holes kost zomaar zestig euro en voor het noodzakelijke materiaal ben je al gauw tussen de acht- en twaalfhonderd euro kwijt. Ik snap dat mensen met een modaal inkomen niet zomaar met de sport beginnen. Zeker niet als ze ook regelmatig over die dekselse A2 moeten rijden.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties