De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiowoensdag, 1 oktober 2014

ChristenUnie hekelt prostitutiebeleid
Leeuwarden - Een groep van vijftien prostituees op de Weaze valt dankzij het college van B en W in de handen van een seksexploitant. Dat stelt Frits Rijpma, fractievoorzitter van de ChristenUnie.
Vanaf vandaag mogen prostituees op de Weaze niet meer in hun werkkamers overnachten. Volgens de gemeente werd dat gedaan door een groep van ongeveer vijftig dames. Het grootste gedeelte van hen heeft intussen zelf onderdak gevonden, naar schatting vijftien vrouwen is dat niet gelukt. Een van de grotere seksbazen op de Weaze, tevens eigenaar van een aantal kamerpanden in Leeuwarden, stelt volgens de gemeente dat hij wel woonruimte kan aanbieden aan de vrouwen. ,,Het college loopt weg voor haar verantwoordelijkheid door niets te doen voor deze groep vrouwen. Wat een morele verplichting is", vindt Rijpma die er samen met de PvdA voor zorgde dat het prostitutiebeleid in Leeuwarden op de politieke agenda kwam.
Mede door de inspanning van de ChristenUnie en de PvdA werden de regels voor exploitanten aangescherpt en is het overnachten in peeskamertjes niet meer toegestaan. Maar, zo pleitten de ChristenUnie en de PvdA vorig najaar, er zou wel een vorm van noodopvang moeten worden geregeld door de gemeente. ,,Als je de regels wilt veranderen om een kwetsbare groep te beschermen, dan moet je ervoor zorgen dat degenen die je wilt helpen, niet het slachtoffer worden. En dat is nu wel het geval."
Het college van B en W zei eerder nog zich wel ingespannen te hebben voor de groep prostituees. Maar een speciale 'nachtopvang' zou volgens het college 'een aanzuigende werking hebben op prostituees elders uit het land'. Een verkeerde inschatting vindt Rijpma. ,,Het zou alleen zijn voor de dames die nu al in Leeuwarden werken en tijdelijk bovendien. En daarbij alleen voor de groep die nu tussen wal en schip valt."
Ook Fier Fryslân vindt het jammer dat er geen (tijdelijke) noodopvang is geregeld. ,,Daar hebben wij wel voor gepleit", aldus Ineke van Buren, projectleider van het Centrum Kinderhandel Mensenhandel. ,,Maar de gemeente is ons daarin niet tegemoet gekomen." Van Buren is blij dat het nu afgelopen is met het overnachten in de peeskamertjes op de Weaze. ,,De gemeente Leeuwarden toont lef door maatregelen te nemen en niet te wachten tot Den Haag met nieuwe regelgeving komt." Dat prostituees nu gaan wonen in panden van de seksexploitanten, is volgens Van Buren niet wenselijk. ,,Maar wel beter dan de situatie zoals die nu is, waarbij de vrouwen moeten slapen in hun werkkamer."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties