De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiodinsdag, 9 december 2014

Aantal Friese zelfdodingen historisch hoog
Leeuwarden - Het aantal gevallen van zelfdoding in Fryslân is vorig jaar fors gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren heeft gepubliceerd. Vorig jaar waren er 84 geregistreerde zelfdodingen in de provincie, terwijl dat een jaar eerder nog 65 waren. Sinds 1996, toen het CBS voor het eerst provinciale cijfers publiceerde, was het aantal suïcides in Fryslân niet zo hoog.
Er was in die periode een forse toename van het aantal zelfdodingen bij Friese mannen. Dat steeg van 41 naar 61. Onder vrouwen daalde het aantal van 24 naar 23.
Ook landelijk waren er meer zelfdodingen, maar die stijging is relatief veel minder sterk: van 1753 naar 1854. Ook hier is de trend dat het aantal suïcides bij mannen stijgt en bij vrouwen licht daalt. Ook landelijk was het aantal zelfdodingen nog nooit zo hoog.
Ook het relatieve aantal suïcides, het aantal per hoofd van de bevolking, is in Fryslân relatief hoog. Het CBS maakt daartoe onderscheid in zogenoemde Corop-gebieden, een globale indeling van steden en hun achterliggende verzorgingsgebied. Noord-Fryslân staat landelijk op de vijfde plaats van de veertig Corop-gebieden, met 13,7 zelfdodingen per honderdduizend inwoners. Dat relatieve cijfer in heel Nederland is 11,0. Ook in de andere twee gebieden in Fryslân (Zuidoost-Fryslân, 12,7 en Zuidwest-Fryslân, 12,4) is het aantal per hoofd van de bevolking veel hoger dan het landelijke gemiddelde.
In de regio Oost-Groningen waren vorig jaar de meeste suïcides per honderdduizend inwoners (20,1). In Oost-Zuid-Holland was dit cijfer met 7,8 het laagste.
In 2012 en 2011 daalde het aantal zelfdodingen in Fryslân nog. In 2010 waren er 72 geregistreerde gevallen, in 2011 66 en twee jaar geleden 65. Landelijk steeg het aantal steeds in die jaren.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van vandaag

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties