De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiovrijdag, 13 februari 2015

Supers Leeuwarderadeel blijven elke zondag open
Stiens - ,,We begrijpen dat we een compromis moeten zoeken", zei CDA-fractievoorzitter Sytse Brouwer gisteravond bij de besluitvorming over het aantal koopzondagen in Leeuwarderadeel. In het voorstel van het college - het CDA is de grootste coalitiefractie - zouden winkels in Leeuwarderadeel alleen nog op de zondagen in november en december open mogen, plus op tien andere zondagen en dagen als tweede pinksterdag, maar daarvoor zou dan een ontheffing moeten worden aangevraagd.
Supermarkten, die nu iedere zondag open mogen in Leeuwarderadeel, zouden zich ook aan die regels moeten houden. Dat voorstel sneuvelde gisteren na ingrijpen van de coalitiefracties CDA, PvdA en VVD.
Het collegevoorstel stuitte op veel verzet vanuit ondernemerskringen in Leeuwarderadeel. Uit een onafhankelijk onderzoek, in opdracht van de gemeente, bleek al dat een groot deel van de ondernemers tevreden was met de voorgestelde regeling dat winkels ieder jaar maximaal 23 zondagen open mochten. Uit een tweede onderzoek, gehouden door Ondernemersvereniging Leeuwarderadeel, bleek zelfs dat 54 van de zestig ondervraagde ondernemers niets willen veranderen en slechts twee ondernemers voor de beperking zijn die het college voorstelde.
CDA, PvdA en VVD staken na de raadsvergadering vorige maand de koppen opnieuw bij elkaar en kwamen gisteravond in een amendement met een verruiming van het collegevoorstel. Supermarkten mogen, net als nu het geval is, ook in de toekomst iedere zondag open. Daarmee lijkt een rechtszaak die een supermarktondernemer wilde aanspannen tegen de gemeente Leeuwarderadeel van de baan.
In het door de fracties gewijzigde voorstel mogen de overige winkels voortaan twaalf zondagen per jaar open. De beperking van enkel de maanden november en december is daarmee ook van de baan. Ook mogen winkels open op tweede paasdag, Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag.
Het debat over de winkeltijden wekte de nodige wrevel op de publieke tribune, zowel bij betogen van de coalitiepartijen als bij die van de oppositiepartijen. ,,Komedianten", ,,potsierlijk" en ,,wat een zooitje" waren opmerkingen die vanaf de tribune regelmatig te horen waren als commentaar op de betogen. ,,Ongelooflijk", merkte een bezoeker op toen FNP-fractievoorzitter Jan Willem Tuininga CDA'er Sytse Brouwer eraan herinnerde dat die hem had ontvriend op Facebook na een opmerking over de winkeltijden. Brouwer beloofde daarna weer vriendjes te willen worden met Tuininga. Op Facebook.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties