De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportvrijdag, 13 februari 2015

Cambuurspelers Steblecki en 'Vytas' hebben zo hun eigen ervaringen met derby's
Een duel tussen SC Cambuur en sc Heerenveen is voor Nederlandse begrippen bijzonder en binnen Frysln is het de wedstrijd der wedstrijden. De buitenlandse spelers van beide clubs hebben zo hun eigen herinneringen aan derby's uit landen waar ze vandaan komen of waar ze hebben gespeeld. Het Friesch Dagblad vroeg Cambuurspelers Sebastian Steblecki en Vytautas Andriuskevicius naar hun ervaringen met buitenlandse derby's.
Door Gerard Bos en Vincent Houttuin
De Pool Steblecki (23) kwam sinds zijn debuut als prof in 2011 tot en met de zomer van 2014 in zijn thuisland uit voor Cracovia Krakw. De middenvelder speelde twee keer mee in de derby met stadgenoot Wisla Krakw. De Litouwse verdediger Andriuskevicius (24) speelde in Zweden met Djurgardens IF drie keer een derby tegen AIK. De rivaliteit tussen de twee clubs uit Stockholm wordt gezien als de meest beladen tweestrijd in het Scandinavische land.
,,Maar Cracovia tegen Wisla, dat is ook hard tegen hard", begint Steblecki. Volgens hem begint de rivaliteit al op jonge leeftijd. ,,Als je opgroeit in Krakow ben je voor de een of de ander. Het is niet iets van rijk tegen arm of de ene wijk tegen de ander. De support voor een club zit verspreid door de hele stad en omgeving. Voor welke van de twee clubs je juicht, ligt aan waar je mee bent opgegroeid. Ik kom uit een echte Cracovia-familie. Dus ik was al supporter. En dan is het helemaal bijzonder als je later als speler van je favoriete club de derby tegen de aartsrivaal mag meemaken."
Andriuskevicius maakte pas op latere leeftijd dan Steblecki kennis met de rivaliteit in stadsderby's. In april 2013 streek de Litouwer vanuit Polen - hij speelde er met Lechia Gdansk echter nooit tegen Steblecki - neer bij Djurgardens en iets meer dan een maand later, op 22 mei, speelde hij zijn eerste Stockholmse derby. Die staat ook wel bekend als de 'Tweelingderby', naar het feit dat in 1891 de twee clubs bijna tegelijkertijd werden opgericht - de een drie weken na de ander.
Agressieve fans
,,Ik kan me nog goed herinneren dat ik toen het veld opliep en er zoveel geluid van de tribunes kwam dat ik mijn teamgenoten niet meer kon verstaan", weet Andriuskevicius nog. ,,Vuurwerk is verboden in de Zweedse stadions, maar tijdens die derby werd er zoveel bengaals vuurwerk afgestoken dat door de rook die vrijkwam de wedstrijd bijna tien minuten werd stilgelegd."
Volgens de Litouwer zijn wedstrijden tussen Djurgardens en AIK nog meer beladen dan duels tussen Cambuur en Heerenveen. ,,De supporters in Zweden zijn een stuk agressiever dan in Nederland. Fans van Djurgardens en AIK hebben cht een bloedhekel aan elkaar. Maar zoals ik het hier heb meegemaakt bij de laatste training voor de derby, met zoveel supporters die je komen aanmoedigen, dat was in Zweden niet zo. Ongekend."
Net als Djurgardens en AIK zijn ook Cracovia en Wisla elkaars aartsrivalen, vertelt Steblecki. De geschiedenis bewijst dat. De derby tussen de beide teams uit Krakau wordt in Polen 'Heilige Oorlog' genoemd. Die term verwijst naar een citaat van Ludwik Ginkel, een verdediger die begin twintigste eeuw uitkwam voor Jutrzenka, een Joodse club destijds uit Krakau. Ginkels typering werd later in een voetballied opgenomen en fans van beide clubs refereren daar vaak aan.
Steblecki: ,,De derby kent een grote historie, bestaat al meer dan honderd jaar." Hij kent zijn klassieken, want de tweestrijd is inmiddels al 188 keer gespeeld. De eerste was op 20 september 1908 (!), uitslag 1-1. ,,Het leeft enorm in de stad, in heel Polen ook. De rijke geschiedenis van de derby speelt daarin een rol. Maar het is ook prestige. Het is voor fans de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, voor een speler schitterend om in te mogen spelen. "
Ook voor de supporters van Cambuur en Heerenveen is de Friese derby ht duel van het seizoen, Zowel Steblecki als Andriuskevicius zijn zich daar naar eigen zeggen al goed van bewust. ,,Ik hou van derby's", stelt die laatste. ,,Als ik zondag speel, dan zal ik op het veld genieten. Begin ik op de bank, dan ben ik stikjaloers op mijn teamgenoten. Wat ik doe als we de derby winnen? Dan gooi ik mijn shirt in het publiek en word ik helemaal gek."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties