De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiovrijdag, 13 februari 2015

Een gesprek met oogcontact: eindelijk durft Imco het aan
Dokkum - Het leven van Imco Osinga (28) uit Dokkum is dankzij de stottercursus van McGuire een stuk leuker geworden. Hij kan nu bij een gesprek eindelijk oogcontact maken.
Een jaar geleden had Imco Osinga het nůůit gedurfd: een telefonisch interview met een verslaggever. Zelfs met collega's en klanten communiceerde de 28-jarige Dokkumer bij voorkeur per mail. Nu loopt hij gewoon op de mensen af. En benaderde hij zelfs de krant om via dit medium andere mensen te wijzen op de cursus waarmee hij eindelijk het stotteren onder controle kreeg.
Het stotteren begon in groep 3. Sinds die tijd heeft hij verschillende therapieŽn gevolgd om ervan af te komen: steeds zonder succes. Het zat 'm behoorlijk dwars. Oogcontact maken lukte bijvoorbeeld niet. Als hij sprak sloot hij zijn ogen. ,,Ik dacht dat het me hielp om me beter te concentreren. Maar dat deed het natuurlijk niet."
Ook het typische armgebaar dat hij aanwendde in de hoop de woordenstroom op gang te brengen, hielp hem niet.
Het stotteren beperkte zijn leven. Als calculator voor installatiebedrijf Pranger Rosier in Dokkum heeft hij veel contact met onderaannemers en leveranciers, maar dat handelde hij bij voorkeur per mail af. Ook collega's stuurde hij liever digitaal een berichtje. ,,Ik had het idee dat ik mensen lastig viel. Ik schaamde me ook. En als het dan niet goed ging, zorgde het voor veel frustratie."
Na een avondje in de kroeg stuitte hij thuis op een documentaire over het McGuire-programma, waarbij stotteraars andere stotteraars leren om controle te krijgen over hun spraakprobleem. ,,Ik heb me er daarna in verdiept en besloot me op te geven."Lees het hele interview in de papieren krant van 13 februari 2015

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties