De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Sportzaterdag, 21 februari 2015

NAC viert tegen Cambuur alsnog carnaval
Na een reeks van acht eredivisieduels zonder zege brak NAC Breda afgelopen weekeinde met een traditie: de spelers mochten geen carnaval vieren. Een week later was het alsnog feest voor de ploeg uit Breda, die een matig Cambuur klopte (2-1).
Door Daan Rieken
Daarmee bleek Cambuur opnieuw het beste medicijn voor NAC's eredivisiepijn. De Bredase nummer zeventien van de ranglijst boekte haar laatste competitiezege op 6 december namelijk ook al tegen Cambuur. Sinds hun eredivisierentree in de zomer van 2013 wonnen de Leeuwarders zelfs niet van NAC. Daar kwam in een regenachtig Rat Verlegh Stadion geen verandering in. Uitgerekend voormalig Cambuur-aanvaller Adnane Tighadouini zorgde er met twee goals na rust voor dat zijn oude ploeg het derbyfeestje van vorig weekeinde geen passend vervolg kon geven.
In datzelfde weekeinde leed NAC onder het carnavalsverbod dat coach Robert Maaskant had uitgevaardigd. Zijn selectie mocht voor het eerst sinds jaren niet gezamenlijk verkleed uitgaan in Breda. Gisteravond bleek de ploeg echter alsnog een gedaanteverandering ondergaan te hebben. Met een even groot feest tot gevolg.
Sinds de eredivisierentree van de Leeuwarders in 2013 stonden duels met NAC nooit bol van de doelpunten. Cambuur vierde de terugkeer in de eredivisie vorig jaar zomer met een doelpuntloos gelijkspel tegen de Bredanaars en ging in de daaropvolgende wedstrijd met NAC uit en thuis steeds met 1-0 ten onder.
Gisteren leken er al voor rust meer goals in het vat te zitten. De Leeuwarders werden zonder de geblesseerde aanvoerder Mohamed El Makrini in het eerste bedrijf nauwelijks gevaarlijk. Martijn Barto nam El Makrini's plaats op het middenveld in, waardoor de van een schorsing terugkerende Bartholomew Ogbeche in de spits kon beginnen. Hij kreeg pal voor de thee Cambuurs grootste kans, maar kopte uit een corner op de paal. In de 45 minuten daarvoor was vooral NAC via Mats Seuntjes, Joeri de Kamps en Guyon Fernandez (afgekeurde goal) dichtbij een goal.
Toch viel de openingstreffer pas na de rust. Tighadouini schoot NAC in de 64e minuut op voorsprong op aangeven van Demy de Zeeuw. De voormalig international veroverde de bal op het middenveld en zette Tighadouini vrij voor Cambuur-doelman Leonard Nienhuis.
Cambuur kwam in het vervolg via NAC-verdediger Kenny van der Weg het dichtst bij de gelijkmaker. Hij kopte uit een corner op zijn eigen paal. Het was echter opnieuw Tighadouini die de wedstrijd met zijn 2-0 in de 87e minuut besliste. De 2-1 van Ogbeche in blessuretijd was er alleen voor de statistieken.
Cambuur slechtte vorige week door de 2-1-thuiszege op Heerenveen de grens van dertig punten en trainer Henk de Jong liet weten nu door de historische veertigpuntenbarričre te willen breken. Met onder meer duels tegen laagvliegers als Heracles, Excelsior, Go Ahead Eagles (alle thuis) en FC Dordrecht (uit) voor de boeg zou dat een niet al te lastige opgave moeten zijn. Maar gezien de povere prestatie tegen NAC kan Cambuur het ook tegen iedere ploeg lastig hebben. ,,We willen een serie neer gaan zetten", zei De Jong na de winst op Heerenveen. Maar de Leeuwarder polonaise werd door het verlate Bredase carnaval gisteren al verstoord.
NAC Breda - SC Cambuur 2-1 (0-0). 64. Tighadouini 1-0, 87. Tighadouini 2-0 90. Ogbeche 2-1. Scheidsrechter: Janssen. Gele kaarten: Van der Weg, De Kamps (NAC), (Cambuur). Toeschouwers: 17.100.
NAC: Ten Rouwelaar; Ligeon, Marcellis, Koch, Van der Weg; Swerts, De Zeeuw (86. Falkenburg), De Kamps (78. Matic); Seuntjens, Fernandez (65. Borahsasar), Tighadouini.
Cambuur: Nienhuis; Droste (82. De Ridder), Reijnen, Bijker, Andriuskevicius; Van de Streek (74. Hemmen), Bakker, Barto; Narsingh, Ogbeche, Rosheuvel (57. Bytyqi).

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties