De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiodinsdag, 24 februari 2015

Samen eten voor de Piterkerk en om elkaar eindelijk te vergeven
Lippenhuizen - ,,We zakken bijna door de vloer en er is geen toilet. Daarvoor moet je naar de overkant", zegt Froukje Sinnema. Zij is samen met haar ,,maatje" Sonja Zwart de actie 'Wat schaft de pot?' gestart om de restauratiekosten van hun kerk, de Piterkerk in Lippenhuizen, te betalen. Sinnema: ,,We moeten dit doen. Als we niet verbouwen houdt het op, dan is er geen kerk meer. Ook al is niet iedereen in het dorp van de kerk, we willen allemaal de kerk behouden."
Sinnema legt het concept van de actie uit. ,,Een keer per week komen er mensen bij iemand over de vloer voor een diner. De actie heeft een 'blind date'-concept, omdat we niet willen dat de kok en de gasten elkaar kennen."
Zwart vult aan: ,,Het is ook leuk voor mensen die eenzaam zijn. Er kan iets moois, iets vriendschappelijks, opbloeien tijdens het diner. Ik wil nog contact opnemen met vluchtelingen die hier wonen en vragen of zij ook een keer willen koken. Dan leren we elkaar wat beter kennen."
Het project heeft hiermee naast geld inzamelen voor de restauratie van de kerk ook een ander doel: verbinden. Sinnema: ,,Hier in het dorp moet men niet veel van de kerk hebben. Dat komt doordat tot twintig jaar geleden de mensen die op zondag naar de kerk gingen de mensen die niet naar de kerk gingen niet groetten als ze elkaar tegenkwamen. Daar wordt nog steeds over gepraat. Ik merk dat er nog heel wat goede ervaringen met elkaar overheen moeten komen voordat dit vergeven en vergeten is."
Zwart heeft hier niets van gemerkt. ,,Maar ik woon hier ook nog niet zo lang. Wat ik wel wil zeggen is dat we dit voor het hele dorp doen."
Lees het hele artikel in de papieren krant van 24 februari 2015

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties