De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiodinsdag, 24 februari 2015

Gasprotest op Terschelling zwelt aan
Terschelling - Bijna elfduizend handtekeningen waren er gisteravond gezet op de website van actiegroep Gas(t)vrij Terschelling om te protesteren tegen de voorgenomen gaswinning door Tulip Oil bij Hoorn. ,,En er komen elke dag bijna honderd handtekeningen bij, van over de hele wereld", aldus Annet van Essen, betrokken bij de actiegroep.
De populariteit van de petitie tekent het groeiende verzet van eilandbewoners en andere betrokkenen tegen de plannen van Tulip Oil om naar gas te boren op het Waddeneiland. Vanavond zal de gemeenteraad in haar vergadering een motie aannemen waarin het college wordt opgeroepen alles in het werk te stellen om gaswinning op en rond Terschelling tegen te gaan. Die motie is gezamenlijk opgesteld door de verschillende fractievoorzitters.
Het snel groeiende verzet van de laatste weken is opmerkelijk, omdat de plannen van Tulip Oil al veel langer bekend zijn. In december nodigde het bedrijf nog een raadsdelegatie uit op Ameland, waar al langer gas wordt gewonnen. Raadslid Gossen Bos van Plaatselijk Belang Terschelling (PBT) dacht toen nog dat het wel zou meevallen met een eventuele bodemdaling op Terschelling, liet hij aan het Friesch Dagblad weten.
,,Hij had op zich toen geen negatieve indruk, nee", geeft fractievoorzitter Guus Schweigmann van PBT toe. ,,Maar op Ameland bevindt de boorinstallatie zich op het uiterste puntje van het eiland. Dat is op Terschelling anders. En de afgelopen maanden zijn ons de ogen wel geopend voor de gevolgen van gaswinning. We beschikken nu over betere informatie. Zo weten we bijvoorbeeld dat er vaak zware vrachtwagens over het eiland moeten rijden van en naar de installatie. Dat moeten we niet willen in een natuurgebied."
Lees het hele artikel in de papieren krant van 24 februari 2015

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties