De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Sportdinsdag, 24 februari 2015

Douwe Amels: Geen EK, maar Rio is haalbaar
Hoogspringer Douwe Amels (Drachten) werd zaterdag voor de vierde keer Nederlands kampioen indoor, maar in de nationale EK-selectie ontbrak gisteren zijn naam. ,,Geen paniek. Deelname aan de Spelen in Rio in 2016 is en blijft haalbaar."
Door Gerard Bos
Ja, zegt Douwe Amels, natuurlijk had hij als sportman graag het EK willen meemaken. Maar de op zijn zeventiende van Drachten naar Delft voor de studie verhuisde hoogspringer kan zijn afwezigheid in de selectie begrijpen. ,,De limiet stond op 2.27 meter, die heb ik niet gehaald (Amels werd zaterdag in Apeldoorn kampioen met 2.12 meter, red.). Daarnaast ben ik door rugproblemen die ik heb gehad op dit moment ook niet in de juiste vorm."
De Friese atleet snapt daarom naar eigen zeggen ook wel dat de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie (KNAU) bij het samenstellen van de ploeg voor het EK indoor geen uitzondering voor hem heeft gemaakt.
Het toernooi, begin maart in het Tsjechische Praag, telt zestien Nederlanders; negen vrouwen en zeven mannen. Blikvangers in de vrouwenploeg zijn Dafne Schippers, Sifan Hassan en Nadine Broersen. Ook Nadine Visser doet mee. Zij had, net als Amels, niet aan de limiet voldaan. In haar geval was dat op de 60 meter horden. Die limiet stond op 8,05 seconden en Visser kwam 'slechts' tot 8,08 in dit seizoen. Gezien Vissers jonge leeftijd (20), haar recente ontwikkeling en haar positie op de Europese ranglijst is toch besloten haar mee te nemen naar TsjechiŽ.
Het zijn argumenten die ook hadden kunnen worden aangevoerd om Amels alsnog in de EK-ploeg op te nemen. ,,Het verschil is echter dat zij heel dicht tegen de limiet aan zat en ik er dit jaar niet bij in de buurt ben geweest. Haar situatie is dus anders", verklaart de Drachtster hoogspringer.
Met zijn rugproblemen gaat het inmiddels beter. ,,Inmiddels kan ik trainingstechnisch alles weer doen. Alleen als ik lang in de auto zit, heb ik er nog last van." Gisteren begon Amels dan ook vol goede moed met enkele uren training aan de voorbereiding op het outdoorseizoen. Dat staat in het teken van zijn ultieme doel: plaatsing voor de OIympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro.
,,Je kunt je daar vanaf 1 mei van dit jaar tot en met augustus 2016 voor plaatsen. De limiet waar je qua hoogte aan moet voldoen, is nog niet bekend. Maar ik denk dat het rond de 2.30 meter wordt. Mijn persoonlijke record is 2.28 meter." Haalbaar dus? Amels, stellig: ,,Zeer zeker. Ik kan me nog enorm verbeteren de komende tijd, dus plaatsing voor de Spelen is en blijft haalbaar voor me.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties