De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportdinsdag, 24 februari 2015

Recensie: Bogtstra durft 't achterste van zijn tong te laten zien
Basketbalcoach Ton Boot heeft hem in het Sportforum op radio NPO 1 dikwijls de vraag gesteld waarom er zo weinig talenten doorbreken in het Nederlandse tennis? De uit Groningen afkomstige tennisgoeroe Tjerk Bogtstra probeert zijn collega het antwoord te geven, maar dat is gemakkelijker gezegd, dan geschreven. In zijn boek Wie durft? Spagaat van een tenniscoach doet Bogtstra zijn ervaringen en ideeŽn uitgebreid uit de doeken.
Door Bert Kalteren
Een groot tennisser was Tjerk Bogtstra zelf niet. Hij wordt samen met Paul Haarhuis Nederlands kampioen in het dubbelspel, maar stort zich voor zijn dertigste jaar op het vak van coaching. Zo begeleidt hij Jan Siemerink, Martin Verkerk en Raemon Sluiter, maar zijn grootste successen viert hij als coach van het Daviscupteam (van 2001 tot 2007). Het vormt hem als coach en geeft hem een goede inkijk in de wereld van de coaching. Waarbij hij ook ruiterlijk zijn fouten toegeeft.
Bogtstra is ook een voorstander van kruisbestuiving en eind 2006 krijgt hij een aanbod van de toenmalige sc Heerenveen voorzitter Koos Formsma om als performance coach te gaan werken bij de club. Hij hapt toe, maar na het opstappen van Formsma is er geen basis meer om door te gaan. ,,Hij had het gevoel dat er teveel dingen gebeurden waar hij geen greep op had. Hij had zelfs het idee dat hij werd tegengewerkt. Hoofdpersoon in deze affaire was natuurlijk Riemer van der velde."
Bogtstra krijgt ter compensatie een jaarsalaris mee en dat gebruikt hij om in zichzelf te investeren door onder andere een cursus Neuro LinguÔstisch Programmeren te volgen. Sinds 2010 is hij terug aan de basis met zijn eigen tennisacademie in het midden van het land (Doorn). Ooit hoopt hij terug te keren als coach bij een Grand Slam, maar dan zullen er eerst talenten moeten worden klaargestoomd. Het welslagen van die missie hangt voor een belangrijk deel samen met de ouders, financiŽn en school, die vaak een remmende factor vormen in de wereld van een armoedesport.
De waarheid is hard, maar mag best uitgesproken worden. Het is alleen een kwestie van: Wie durft? Het antwoord is: Tjerk Bogtstra. De lezer krijgt een goed beeld van de gecompliceerde wereld van het toptennis, maar het boek is tevens een goede leidraad voor een ieder die iets wil bereiken binnen of buiten de sportwereld.
Wie durft? Spagaat van een tenniscoach. Robert Misset. Pharos uitgevers. Prijs: 17,90 euro.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties