De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Achtergrondvrijdag, 15 mei 2015

Afrikaanse mis in Reahűs na tien jaar bouwen in Zambia
Kaoma is een stad in de Western Provence, hoofdstad van het district Kaoma. Het was vanaf 1995 het werkgebied van pater Johannes Bouma (84) uit Reahűs, die sinds 1967 missionaris is. Johannes' broers vatten in 2004 het plan op om iets voor hem en zijn mensen te bouwen. Hun doel: zich inzetten voor betere voorzieningen in het werkgebied van hun broer. 'In de zomer van 2005 kwam het antwoord uit Kaoma: men wilden graag een grotere kerk en indien mogelijk een huis waar hiv- en aidspatiënten terecht zouden kunnen voor testen en medicijnen', schrijft broer Herman Bouma in het jubileumboek 10 jaar Bouwen met Bouma's - 2005-2015, dat zondag wordt gepresenteerd. 'Fondswerving voor een kerkgebouw leek ons een te grote opgave. Wij hebben daarom de plannen omgedraaid: eerst het huis en daarna de kerk.'
Het enthousiasme in de familie werd na elke vergadering groter en groter. 'We schreven een brief die naar familie, vrienden en kennissen werd verstuurd. Er werd een notaris gezocht en gevonden om voor een vriendenprijsje de stichting op te richten.'
Elk jaar trekt een aantal familieleden - en inmiddels ook anderen - naar Kaoma om te bouwen. Zo zijn in de afgelopen jaren behalve de kerk en het gemeenschapshuis (het Home Based Care Regina House) een centrum voor volwassenenonderwijs, een ziekenzaaltje en een aantal scholen neergezet.
Wytse Bouma, secretaris van de stichting en neef van de missionaris, heeft het in februari voor het eerst met eigen ogen bekeken. ,,De stad heeft slechts twee verharde wegen. De meeste huizen in Kaoma zijn van steen, terwijl die in de omliggende gehuchten nog van leem en takken gemaakt zijn. In het straatbeeld viel mij op dat de mensen vaak netjes gekleed zijn, heel westers, en ook bijna allemaal een mobieltje hebben. Daarnaast zie je toch ook armoede: armoedig geklede mensen die langs de kant van de weg zitten met hun handel." Volgens Herman Bouma die er al tien jaar komt, boekt Kaoma wel vooruitgang, maar gaat het erg langzaam.
Kracht
46 procent van de bevolking is jonger dan veertien jaar. ,,Het tekort aan scholen is enorm", zegt Wytse Bouma. ,,Onze bijdrage is enerzijds minimaal, maar toch is het een wezenlijke bijdrage die ertoe doet." De stichting werd gevraagd om de activiteiten in Kaoma en omgeving uit te breiden. Daar kiest ze echter niet voor. ,,Onze kracht is dat we een kleine organisatie zijn. Uit ons financieel overzicht blijkt dat bijna elke euro die binnen komt naar Zambia gaat. Daarbij realiseren wij ons dat ook als we jaarlijks drie scholen zouden bouwen - in plaats van één, zoals sinds 2012 gebeurt - wij de problemen van Zambia niet oplossen."
Vanaf het begin is de plaatselijke bevolking bij de bouwprojecten betrokken. ,,Er is een plaatselijke aannemer gezocht die de bouwprojecten begeleidt", vertelt Wytse Bouma. ,,Naast de bouwers die iedere zomer vanuit Nederland naar Zambia gaan om daar daadwerkelijk mee te bouwen, werken er bouwvakkers uit de omgeving. Dit zijn betaalde krachten. De Nederlanders doen het vrijwillig en betalen ook de helft van hun vliegticket zelf."
Er is in Kaoma een lokaal bestuur van de stichting. ,,In februari zijn Herman en ik in Kaoma geweest om samen met het plaatselijke bestuur alle projecten van de afgelopen tien jaar langs te lopen. We hebben geconstateerd dat het bestuur uitstekend functioneert. De rolverdeling tussen het BmB Kaoma en BmB Nederland is heel helder: BmB Kaoma geeft aan wat er moet gebeuren, maakt een keuze waar er gebouwd gaat worden; BmB Nederland faciliteert: wij zorgen in Nederland dat de middelen bij elkaar 'geharkt' worden."
De initiatieven worden inmiddels door vele Friezen gesteund. ,,In Fryslân liggen de roots van de Bouma's. Het gezin waarin Johannes opgroeide woonde in Nijlân. Hij wordt gezien als een zoon van parochie Reahűs. Zondag tijdens de jubileumviering komt hij dus thuis, zo wordt dat ook ervaren."
Johannes Bouma of Jehannes (zoals de familie hem kent), of Jan (voor medebroeders binnen de congregatie) of father John (zoals hij in Zambia bekend is) is inmiddels in ruste. De 84-jarige missionaris is nog goed gezond. Hij is in Nederland in verband met de vijftigjarige huwelijksvieringen van twee broers. Begin juli gaat hij, samen met een aantal bouwers, terug naar Zambia. Hij woont nu in Makeni, vlakbij Lusaka, in het opleidingshuis voor priesterstudenten van de Missionarissen van Mariannhill, waar de jonge mannen nog veelvuldig bij hem langskomen voor advies, vertelt Bouma. ,,Hij gaat nog geregeld voor in de heilige mis en waar nodig verleent hij hand- en spandiensten."
Container
De stichting raakt ook bekender buiten Fryslân. ,,Inmiddels is de familie Bouma uitgewaaid over een groot deel van Nederland. Daardoor reikt de betrokkenheid nu verder dan Fryslân. De betrokkenheid wordt duidelijk door de vele giften en donaties die jaarlijks spontaan binnenkomen. Vorig jaar ontvingen we los van allerlei acties, 40.000 euro aan giften."
Jaarlijks gaat er ook een container naar Zambia met allerlei goederen. ,,Onder meer kleding, naaimachines, laptops, Engelstalige boeken. Wanneer de container weggehaald wordt om vervoerd te worden naar Kaoma, wordt er meteen een nieuwe geplaatst in Heech. De vorige container is in februari in Kaoma aangekomen, de nieuwe container is alweer voor de helft vol."
De Afrikaanse mis begint zondag om 10.30 uur in de St. Martinuskerk. In deze mis zal Johannes Bouma samen met zijn nichtje Neeltsje Bouma (pastoraal werkster Burgum/Dokkum) voorgaan. Naast het koor van Reahűs werkt het Afrikaanse koor Amani Angels mee aan de mis. Na afloop is er een receptie in de naastgelegen gymzaal.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

achtergrond
Familieberichten
Advertenties