De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiowoensdag, 20 mei 2015

Actieplan tegen lichthinder Friese stallen
Landbouworganisatie LTO heeft met de Milieufederatie in Fryslân en Groningen een convenant afgesloten om de lichtuitstoot van nieuwe stallen zo veel mogelijk te voorkomen en die van de huidige stallen te beperken.
In het convenant staan richtlijnen met grenswaarden ten aanzien van de verlichtingssterkte en voorwaarden voor de montage zodat lampen niet met direct licht naar buiten schijnen. Daarnaast worden er criteria genoemd voor een lichtplan en moeten tussen 23.00 uur en 05.00 uur de lichten uit zijn. Het convenant is gisteren ondertekend op de Dairy Campus in Goutum.
De partijen hopen dat gemeenten deze criteria in hun bestemmingsplannen voor het buitengebied opnemen. Volgens hen zal dat uniformiteit. ,,We hopen dat gemeenten hiermee snel aan de slag gaan. Het moet concreet worden", zei gedeputeerde Johannes Kramer tegen de Friese en Groninger vertegenwoordigers van de betrokken organisaties.
Uit verschillende onderzoeken die door de Friese en Groninger Milieufederaties zijn uitgevoerd blijkt dat burgers op het platteland hinder ervaren van enkele honderden stallen in hun nabije omgeving.
De partijen streven er naar dat in 2022 alle bestaande stallen voldoen aan de in het technisch document omschreven grenswaarden en richtlijnen. Friese boeren kunnen hun stallen aanpassen met financiële steun van de provincie. In november gaat er een subsidieregeling van kracht.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van vandaag

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties