De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Regiowoensdag, 20 mei 2015

Gemengde reacties op fietsverbod Midstraat
Joure - In een deel van de Midstraat in Joure mag sinds drie weken niet meer worden gefietst. Dat is even wennen voor de inwoners. Heel wat fietsers rijden gewoon door.
,,Dat kan ik me ergens ook wel voorstellen", reageert Gert van der Wiel, voorzitter van de winkeliersvereniging Joure. ,,Mensen moeten altijd wennen aan iets nieuws."
Het fietsverbod geldt voor het gedeelte tussen de Jouster Toer en de snackbar. Dat is het vierhonderd meter lange stuk tussen de afsluitende paaltjes in de Midstraat. Op vrijdagavond en op zaterdag mag hier al veel langer niet worden gefietst. Het verbod geldt nu voor de hele week, maar alleen tijdens de winkelopeningstijden.
Borden maken de voorbijgangers attent op de veranderde situatie. Bestaande borden zijn verwijderd en vervangen door borden waarop staat dat dit deel van de Midstraat nu voetgangersgebied is.
De afsluiting voor fietsers is een proef. Het experiment duurt van 1 mei tot 1 oktober en wordt daarna geëvalueerd. De proef is een uitvloeisel van een convenant dat de gemeente De Friese Meren en de winkeliersvereniging in 2013 hebben ondertekend.
Bij het opstellen van het convenant constateerden de partijen dat het in de Midstraat niet altijd even veilig is voor voetgangers. Fietsers maken vaart en hebben soms geen oog voor wandelaars, winkelend publiek of voor de toeristen die in de zomer Joure bezoeken. Van der Wiel merkt dat zelf ook, als hij op vrijdagavond of zaterdag door de straat kuiert.
De gemeente en de winkeliersvereniging hopen er via de proef achter te komen of het fietsverbod tot meer veiligheid leidt. Hoe veiliger voetgangers zich voelen, hoe gezelliger het in de winkelstraat wordt, is het idee. ,,Maar als blijkt dat het verbod tot veel problemen en irritaties leidt, moeten we goed kijken of we dit wel willen", meent Van der Wiel.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 20 mei

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties