De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Sportmaandag, 15 juni 2015

Sportcolumn: Gele Oranje-euforie
Dit weekeinde was het pas een jaar geleden dat Nederland op het WK gehakt maakte van Spanje (5-1). Tegelijkertijd leek de kopbal van Robin van Persie die die monsterzege inluidde verder weg dan ooit. Twaalf maanden geleden zweefden we massaal mee met de vlucht van Nederlands aanvoerder die het begin van een schitterend wereldkampioenschap betekende. Het jaar dat daarop volgde leek voor de Oranje-fan meer op de harde landing die de spits maakte na zijn doeltreffende duik: met een doffe dreun neerploffen op de buik en akelig lang doorschuiven. Plaatsing voor het EK is nog ver weg. Net als de Oranje-euforie.
Wie een leuke sportzomer wil hebben, kan dit keer niet teren op de prestaties van het nationale voetbalteam. Inschakelen op de Tour de France is wel een optie. Nog minder dan drie weken en dan start de Franse ronde in ons land. Op 4 juli is Utrecht het decor van de grootste kans in tijden op het vinden van een opvolger voor Erik Breukink. Die mocht in 1989 als laatste Nederlander de gele leiderstrui aantrekken.
Anderhalve week geleden was ik zelf in de Domstad. Voor de Tour-bijlage van deze krant (begin juli, zet maar in de agenda!) verkende ik samen met voormalig Nederlands kampioen tijdrijden Lieuwe Westra het parcours van de eerste etappe: een race tegen de klok van 13,8 kilometer. Nu het traject nog niet verkeersvrij was, slalomden we van busbaan via trottoir naar fietspad. Op sommige stukken haalden we snelheden boven de dertig kilometer per uur, op andere delen stonden we zo goed als stil door skateboarders, slingerende studenten en stoplichten. Toch wist Westra na een kleine veertien kilometer hollen en stilstaan genoeg. ,,Dit is een racebaan", klonk het. ,,Geschikt voor Cancellara, Martin én Wiggins. Maar hij doet niet meer mee."
Wiggins laatste kunststukje op de weg was het winnen van het WK tijdrijden afgelopen jaar. In Ponferrada bleef hij Martin en Tom Dumoulin voor. Over onze landgenoot sprak hij na afloop als 'the next big thing'. Dumoulin heeft een project gemaakt van de openingstijdrit in de Tour. Hij liet wetenschappers zelfs berekeningen maken. Was het nu beter om na een bocht zittend of staand snelheid te maken?
Van vragen over de eerste gele trui wordt de Limburger onderhand moe. Maar een geruststelling geeft hij wel in al zijn interviews. De afstand is goed. Alles boven de tien kilometer past hem prima. Zaterdag stond Dumoulin na een trainingsstage aan de start van de Ronde van Zwitserland die begon met een voor hem te korte proloog van 5,1 kilometer. Desondanks won hij: voor oud-wereldkampioen Cancellara. We kunnen ons dus voorzichtig opmaken voor een zomer met toch een vleugje gele Oranje-euforie.
Reageren? Twitter: @DaanRieken of mail: sport@frieschdagblad.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties