De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Regiozaterdag, 18 juli 2015

Opbrengst zonnepark Garyp moet naar het dorp vloeien
Garyp - In Breda legden particulieren 884.000 euro op tafel voor een lokaal zonnepark. De Enerzjy Koöperaasje Garyp (EKG) wil ook een beroep doen op crowdfunding voor een zonnepark op de voormalige vuilstort aan de Easterein. Een dergelijk bedrag als in Breda is opgehaald wordt niet verwacht, maar de EKG denkt erover certificaten van aandelen uit te geven.
Op het terrein moeten 22.500 zonnepanelen komen. Het ministerie van Economische Zaken kende in juni al een subsidie van ruim 9,2 miljoen euro toe aan het project. Het gaat om een zogeheten SDE+-subsidie, die over een periode van vijftien jaar wordt betaald. Met de subsidie compenseert het ministerie de meerkosten van groene energie ten opzichte van traditionele energiebronnen. Op die manier moet groene stroom niet duurder zijn voor de klant.
De kosten voor de aanleg van het park worden geraamd op acht miljoen euro. Daar wordt dus nog financiëring voor gezocht. Naast crowdfunding wil de coöperatie geld lenen bij een bank en een lening aanvragen uit het Fűns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) van de provincie Fryslân. Omliggende dorpen kunnen ook deelnemen aan het project. Die worden daarover benaderd.
Lees het hele verhaal in de papieren krant van 18 juli 2015

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties