De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiozaterdag, 18 juli 2015

Een heteluchtballon is net een magneet, iedereen gaat erachteraan
Joure - De koffie van Douwe Egberts, de rotonde en de ballonfeesten zetten Joure op de kaart. ,,En set de ballonfeesten mar foaroan. Dy binne it belangrykste", vindt Herman Kleinsmit uit Joure. Samen met Ynte Kuindersma en Minne Minnesma vormde hij de vriendenclub De Vlecke. Dertig jaar geleden namen zij het initiatief om in hun woonplaats een ballonfeest te organiseren.
,,Wij organiseerden in Joure het wereldkampioenschap Solex-racen en de tweede keer was de prijs een ballonvaart. Wij mochten mee omhoog en na afloop vroeg de piloot ons of wij geen mogelijkheden zagen om een ballonfeest op te zetten. Zo is het gekomen", vertelt de 62-jarige Kleinsmit.
Hij was 23 jaar bakker in Joure, maar raakte zo besmet met het ballonvirus dat hij de bakkerswinkel verkocht en halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw een ballonvaartbedrijf begon. ,,Uiteindelijk had ik twaalf ballonnen. Nu zijn het er nog zeven. Vroeger ging ik 140 keer per jaar omhoog, nu 80 keer. Het is allemaal wat minder geworden", zo vertelt de Jouster ballonvaarder. Dat komt volgens hem niet alleen door de economie, maar ook door het weer. ,,Het waait hier nu veel meer dan vroeger."
Het aantal ballonvaarders in de omgeving van Joure is afgenomen. Waren het er een aantal jaren terug nog een stuk of vijftien, nu zijn daar nog zeven van over. ,,It is in djoere oangelegenheid en it oanbod fan passazjiers nimt ôf", aldus de Jouster.
Lees het hele verhaal in de papieren krant van 18 juli 2015

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties