De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Cultuurzaterdag, 18 juli 2015

Friezen dromen van optreden in Carré
Leeuwarden - De 26e van september. Dat zou zo maar eens de dag kunnen zijn dat fanfare Melodia Wijckel of het Frysk Jeugd Orkest naar Amsterdam afreist voor een eigen optreden in Koninklijk Theater Carré tijdens het slotevenement van 200 jaar koninkrijk. In het publiek zitten dan onder meer ook nog eens koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
De Friese orkesten horen namelijk tot de vier finalisten van de landelijke muziekwedstrijd Van Oranje. Ook de orkesten Eensgezindheid uit Heiloo en Excelsior uit Winterswijk maken nog kans op dit prestigieuze optreden. De jury maakt de winnaar op 20 augustus bekend.
De wedstrijd, op initiatief van het Nationaal Comité, ging al in november van 2013 van start. Alle orkesten, (brass)bands, fanfares, carillons en draaiorgels werden hiervoor uitgedaagd een eigen versie van het stuk Van Oranje van componist Carl Witin te zenden via YouTube.
Origineel, strak, fris
In totaal deden (maar) dertien orkesten dat. Hoewel de jury op meer inzendingen had gehoopt, was die dik tevreden over het niveau.
'Een origineel idee, en ook nog eens goed uitgewerkt', vond de jury onder meer van de heuse videoclip die Melodia maakte rond de 'vijf verworvenheden' en alles waar 200 jaar koninkrijk voor de fanfare voor staat. Het Frysk Jeugd Orkest koos voor een registratie van een podiumoptreden. 'Fris, strak, uitvoering klinkt prachtig', waren in dit geval termen waar de jury mee strooide.
Het is nog ruim een maand wachten op de uitslag, de Friese genomineerden zijn alvast 'superblij', vertelt secretaris Elske Woudstra van Melodia Wijckel. ,,En als we winnen zou dat toch helemaal mooi zijn. We hebben één keer eerder voor het koningspaar mogen spelen toen dat Elahuizen bezocht. Toen misschien een minuutje. Als dat nu langer mag in Carré...daar droomt toch iedere muzikant van!"
Alle inzendingen zijn nog op YouTube te zien, zoektermen muziekwedstrijd, 200 jaar koninkrijk,
www. 200jaarkoninkrijk.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties