De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Regiodinsdag, 11 augustus 2015

Omstreden hotel Midsland aan Zee mag toch komen
Midsland - Het grote hotel aan het strand in Midsland aan Zee mag worden gebouwd. De gemeente Terschelling stemt definitief in met het omstreden plan van de Midslander Iemke Rijf om een groot hotel te bouwen op de plaats waar tot 1943 een hotel stond. Dit terwijl de gemeentelijke bezwarencommissie adviseert dat de vergunningsaanvraag wordt geweigerd.
Het badhotel uit 1935 werd acht jaar na de bouw door de Duitse bezetter gesloopt. Het hotel werd destijds gebouwd door de grootvader van Rijf. De kleinzoon vatte enkele jaren geleden het plan op om op dezelfde plaats een vergelijkbaar hotel te bouwen.
Rijf diende de vergunningsaanvraag medio 2013 in. De procedure duurde lang en in juni vorig jaar werd bekend dat de gemeente te laat had gereageerd op de vergunningsaanvraag en ze daarom verplicht was om Rijf 'van rechtswege' een vergunning te verlenen.
Tegen die vergunning kwamen liefst 31 bezwaren binnen. Het overgrote deel van die bezwaren kwam van de eigenaren van vakantiehuisjes rond het toekomstige hotel. Ook Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de historische organisatie Stichting Ons Schellingerland tekenden bezwaar aan.
Negatief advies
De gemeente legde het geschil voor aan de bezwarencommissie. Die concludeert nu dat de bouw van het badhotel niet mogelijk is, omdat ze niet past binnen het bestemmingsplan. Omdat een vergunning binnen het bestemmingsplan sowieso niet mogelijk is, aldus de bezwarencommissie, had de gemeente die ook niet van rechtswege kunnen verlenen.
Het gaat er daarbij onder meer om wat de beoogde functies zijn van het nieuwe gebouw. Eén van die plannen - het gebruik van de bovenverdieping als congres- en vergaderruimte - is volgens de bezwarencommissie op die plaats niet toegestaan.
Aangepast
Het gemeentebestuur is het niet mee eens met dat standpunt van de bezwarencommissie, vooral omdat de nadruk in het gebouw op de restaurantfunctie komt te liggen. Rijf heeft zijn plan daartoe onlangs nog enigszins aangepast. B en W wegen in het besluit ook mee dat Rijkswaterstaat haar bezwaar onlangs heeft ingetrokken, omdat de organisatie geen problemen meer verwacht op het gebied van waterveiligheid. Ze blijven erbij dat Rijf een vergunning moet krijgen.
De bezwaarmakers hebben nog zes weken om in beroep te gaan bij de rechtbank.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties