De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Hoofdartikeldinsdag, 11 augustus 2015

IsraŽl keek weg bij Joods radicalisme
IsraŽl wordt met een nieuw probleem geconfronteerd. De dreiging komt dit keer niet van buitenaf, maar van binnenuit. Joodse extremisten brengen de veiligheid van het land in gevaar. Er hebben aanvallen plaatsgevonden op een belangrijke kerk in het noorden van IsraŽl en een kerk in Jeruzalem. Onlangs stak een ultraorthodoxe man in het wilde weg deelnemers aan de Gay Pride in Jeruzalem neer, waardoor een 16-jarig meisje om het leven kwam. En Joodse extremisten pleegden een aanslag met een brandbom op een Palestijnse woning op de Westoever. Daarbij kwamen een achttien maanden oude baby en zijn vader om het leven. De moeder van het kind en zijn broertje raakten zwaargewond.
Niet eerder sinds de jaren negentig heeft IsraŽl op deze schaal te maken gehad met Joods, religieus geÔnspireerd terrorisme. Na de moord op premier Yitzhak Rabin door Yigal Amir en de moordpartij door Baruch Goldstein op biddende Palestijnen is IsraŽl tot nu toe grotendeels gevrijwaard gebleven van terreur van eigen bodem. Daar lijkt nu een omslag in te komen. In nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever komt een radicale beweging van de grond van jongeren die streven naar herstel van het oude Judea en de koninkrijken van IsraŽl, inclusief de Westelijke Jordaanoever. Voor christenen, moslims en anders geaarde en denkende Joden is geen plaats.
De IsraŽlische regering zegt hard op te gaan treden tegen Joods extremisme. Zo kunnen verdachten lange tijd worden vastgehouden zonder aanklacht. De maatregel werd tot dusver vooral gebruikt tegen Palestijnen die verdacht worden van lidmaatschap van milities, maar zelden tegen IsraŽliŽrs.
De vraag is hoe serieus de regering van Benjamin Netanyahu is in de aanpak van het Joodse extremisme. Nu Joden zelf slachtoffer zijn geworden en het land ernstige reputatieschade oploopt door de brandbomaanslag op het Palestijnse gezin, komt Netanyahu in beweging. Maar het kolonistengeweld tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever liet hij tot nu toe straffeloos passeren. Elke dag vinden volgens de Verenigde Naties pesterijen en intimidaties door kolonisten tegen Palestijnen plaats.
Door de focus op Palestijnse terreur is het gevaar van het Joodse extremisme in de afgelopen jaren onderschat. Kolonisten worden bijna nooit voor geweld tegen Palestijnen veroordeeld. In een land waarin IsraŽlische Arabieren en Palestijnen in de praktijk minder rechten hebben en ultranationalistische Joden menen dat zij boven de wet staan, kan het extremisme alleen maar groeien. Dat mag Netanyahu zichzelf ook aanrekenen. Met zijn opmerking een paar maanden geleden vlak voor de verkiezingen dat zijn Joodse aanhang beslist moest gaan stemmen, omdat de (IsraŽlische) Arabieren in horden naar de stembus kwamen, heeft hij zich schuldig gemaakt aan retoriek die tweedracht zaait ten koste van Arabische burgers van IsraŽl.
Tot nu toe heeft IsraŽl de ogen gesloten voor discriminatie en radicalisering. Hopelijk is het Netanyahu ernst de Joodse terreur aan te pakken. De reputatie en veiligheid van de Joodse staat staan op het spel. Bovendien passen intolerantie en geweld jegens minderheden niet bij een land dat zich met trots afficheert als de enige democratie in een roerige regio.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties