De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodonderdag, 3 september 2015

De zomer van 2015 bood volop variatie
Leeuwarden - Met een hittegolf, enkele koude nachten, een heuse zomerstorm en meer neerslag dan normaal gaat de afgelopen zomer de weerboeken in als een bijzonder seizoen. Er waren geen periodes met langdurig standvastig warm weer. Warme en koele dagen wisselden elkaar af. Volop variatie, een zomer voor elk wat wils.
De gemiddelde temperatuur over de drie zomermaanden kwam in Leeuwarden uit op 16,5 graden. Dat is drie tiende warmer dan normaal. Sinds 1951, toen het KNMI in Leeuwarden begon met officiŽle weermetingen, waren er zestien zomers warmer. De ranglijst wordt aangevoerd door 2003 met een etmaalgemiddelde van 17,9 graden, gevolgd door de zomers van 2006 en 1997 met 17,4 graden.
In Schettens kwam Klaas Ybema tot een gemiddelde van 16,4 graden. Daarmee was de zomer daar iets koeler dan vorig jaar. In Kollum mat Jaap Hoogsteen eveneens een gemiddelde van 16,4 graden. Koeler was het in Driezum, waar Sas Kingma uitkwam op 16,1 graden. Met 17,5 graden was De Bilt een halve graad warmer dan normaal.
De warmste dag van de zomer was 2 juli. In Driezum steeg het kwik naar 35,1 graden en in Leeuwarden werd met 34,0 graden een nieuw warmterecord gemeten. In Driezum werd het afgelopen zomer op acht dagen warmer dan 25 graden en op vier dagen werd de tropische grens van dertig graden gepasseerd. Leeuwarden telde dertien zomerse en drie tropische dagen.
Nattigheid
De zomer was tegelijk ook nat. In Schettens mat Ybema 279 mm. Normaal voor juni, juli en augustus is 209 mm. De zomer van 2012 was in Schettens natter met 353 mm. In Leeuwarden registreerde het KNMI 255 mm, in Driezum ging om het 240 mm en in Stavoren viel in totaal 289 mm. Augustus was veruit de natste van de drie zomermaanden.
Gemiddeld over ons land viel 255 mm regen een langjarig gemiddelde van 225 mm. Na een droge lente ging ook de zomer droog van start. Het neerslagtekort liep in juni op, maar in juli dienden zich de eerste pittige buien aan. Van de KNMI-stations was Herwijnen het natst 338 mm. De droogste stations waren Eindhoven en Westdorpe (Zeeland) met 181 mm.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 3 juli

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties