De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Sportvrijdag, 8 januari 2016

Schaatsmoeder Atje was haar tijd ver vooruit
Atje Keulen-Deelstra geldt als de succesvolste Friese schaatsster van de twintigste eeuw. De Jirnsumse, die op 22 februari 2013 op 74-jarige leeftijd overleed, was als schaatsmoeder van dertigplus met drie kinderen haar tijd ver vooruit. De Friezin kende een korte, maar succesvolle loopbaan. Daarin grossierde ús Atsje in titels.
Dat was voor Andere Tijden Sport reden om haar terug voor het voetlicht te halen. In het kader van de winterserie worden aan de hand van gesprekken met ploeggenoten uit die tijd mooie herinneringen opgehaald aan een bijzondere Friezin. Met fraaie wedstrijdmomenten en ongekende vreugdetaferelen bij de inhuldigingen in Jirnsum op achterhaalde amateurbeelden.
Atje Keulen-Deelstra was een unieke sportvrouw, die pas na haar 31e verjaardag doorbrak. Als echtgenote van boer Jelle Keulen kreeg ze eerst drie kinderen, alvorens ze de liefhebberij van het kortbaanschaatsen inruilde voor een loopbaan op de langebaan. Een keuze waarmee ze de emancipatie ver vooruit was en die haar aan het begin van de tachtiger jaren niet door iedereen in dank werd afgenomen.
,,Ze koos ervoor om als moeder van huis te gaan en aan topsport te doen. Dus ze wilde en móést presteren", zei oud-ploeggenote Sippie Tigchelaar, die haar via de Friese selectie van trainer Klaas Visser leert kenen. De rest van dit verhaal lees je vandaag in het Friesch Dagblad of online via www.deibled.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties