De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Economiewoensdag, 12 april 2017

Bod op fietsbedrijf Accell is een verrassing
Heerenveen - De top van het Heerenveense fietsenbedrijf Accell Group had geen rekening gehouden met een overnamebod. De raad van bestuur is druk bezig met de opvolging van topman René Takens, die deze maand na achttien jaar afzwaait, en de plannen om het bedrijf van één naar 1,5 miljard euro omzet te tillen.
Een kleine maand geleden viel echter plots een overnamebrief van Pon Holdings op de mat, zo werd gisteren bekendgemaakt. De bestuurders van beide bedrijven zijn in overleg over het bod van in totaal 845 miljoen euro.
,,Eh, nee, we hadden hier geen rekening mee gehouden", zegt Hylke Sybesma, financieel topman van Accell Group desgevraagd. ,,We zijn het bod nu aan het bestuderen en daarbij alles zorgvuldig aan het afwegen. Er zijn naast aandeelhouders namelijk meer belangengroepen zoals personeel, klanten en leveranciers. Alle aspecten komen aan de orde."
Sybesma wil geen termijn plakken op de bestudering van het niet-bindende bod van 32,72 euro per aandeel in contanten. ,,We nemen de tijd die ervoor nodig is." Details worden niet publiek gemaakt. Accell liet gisteren weten dat er geen zekerheid kan worden gegeven dat deze gesprekken zullen leiden tot een transactie. Ook Pon communiceerde dat in een verklaring. CEO René Takens zwaait 25 april af op een aandeelhoudersvergadering, maar neemt als lid van de raad van bestuur deel aan de gesprekken. Het afscheidsmoment is geen deadline, stelt Sybesma.
Analist Stan Westerterp, van JNVB Vermogensbeheer noemt de timing van het bod saillant. ,,René Takens staat op het punt te vertrekken. Je zou bijna denken dat hij al die jaren een overname heeft tegengehouden en Pon nu zijn kans schoon ziet." Westerterp vindt de 32,72 euro een mooi openingsbod. ,,Beleggers die drie jaar geleden zijn ingestapt hebben een mooi rendement. Toen stond het aandeel nog op vijftien euro."
Grootste
Pon Holdings liet gisteren weten dat haar fietsentak, met meer dan tien fietsenmerken waaronder Gazelle, Union en Cervélo, mooi aansluit op de activiteiten van Accell, met merken als Batavus, Sparta en Raleigh. Samen zouden de partijen met afstand de grootste Europese fietsenbouwer worden. Accell is dat al als je kijkt naar omzet - ruim een miljard euro - en niet naar aantallen fietsen. Reden genoeg voor Pon om een prijs van ruim 20 procent te bieden bovenop de aandelenkoers van een maand geleden. Eind 2016 werd Accell Group nog gewaardeerd op 566 miljoen euro. Het aandeel Accell sloot met een plus van 19,6 procent op 31,73 euro.
Voor de vakbonden is het bod van Pon ook een verrassing. FNV Metaal maakt zich zorgen over de werkgelegenheid. ,,Bij Gazelle in Dieren hebben ze een aantal productielijnen, en één ervan is volledig bezet door uitzendkrachten. En deze mensen vallen niet onder de metaal-cao, die geldt in de fietsenbranche", zegt bestuurder Johan Voornhout. ,,Als Pon hetzelfde gaat doen met de inrichting bij Sparta en Batavus, dan is dat geen goed nieuws. Wij wachten de verdere ontwikkelingen af. Mocht de overname doorgaan, dan gaan we in gesprek over het waarborgen van werkgelegenheid." Ook CNV Vakmensen wacht nog even af.
Accell Group telt wereldwijd drieduizend mensen waarvan enkele honderden in Heerenveen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties