De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Cultuurmaandag, 12 juni 2017

Kinderen waarschuwen zingend voor het klimaat
Zijn de ouders van Eva er ook? Bent u de ouders van Eva? De medewerker van Theater Artemis loopt wapperend met toegangskaartjes door de lange rij in het bos voor Hallo dampkring, de voorstelling die het jeugdtheatergezelschap uit Den Bosch samen met kinderen van Terschelling heeft gemaakt.
Twee nu al trotse ouders, zonnebloem voor na afloop in de hand, nemen de vrijkaartjes in ontvangst. We lopen door het bos naar Cupido’s Plak, een open weide tussen de bomen bij Hoorn. We krijgen een liedboek en een uitleg van maker en bedenker Liesbet Swings: de deelnemende kinderen zingen de tekst, het publiek (voornamelijk volwassenen) de vetgedrukte woorden.
Autobanden, een stoplicht, verkeersborden en een poort van rood-wit-gestreept afzetlint staan in het veld. Zes kinderen, drie van links en drie van rechts, komen op met elk een kleine boom in de armen. Terwijl ze de bomen planten, zingen ze met ons een duet over klimaatverandering, de opwarming van de aarde en de toekomst van onze planeet.
'Hallo pinguïn’, zingen de kinderen. 'Hallo’, zingen de volwassenen terug. Het begint vrij onschuldig, maar naarmate de voorstelling vordert, worden de liedjes serieuzer. De kinderen zingen 'eigenlijk zijn wij echt heel erg boos’, terwijl de volwassenen 'ssst, stil maar’ moeten antwoorden. Terwijl de nieuwe generatie ons bewust probeert te maken van de problemen die wij voor haar creëren, moeten wij als volwassenen het lied Ignorandum zingen. Zoals de titel al aangeeft, sluiten wij onze ogen voor de klimaatproblemen waarmee we onze kinderen opzadelen. Terwijl wij zingen dat het allemaal best meevalt, zetten de kinderen spandoeken neer met teksten als 'De zeespiegel stijgt’ en '2016 is het warmste jaar ooit’.
Brieven
Componist en liedschrijver Keimpe de Jong en tekstschrijver Lex Bohlmeijer hebben liedjes gemaakt van brieven die Terschellingse kinderen schreven in het kader van een kunstproject. De brieven zijn gericht aan pinguïns, moeders, de zon, Donald Trump, oma’s en de dampkring. Daaruit is uiteindelijk deze voorstelling voortgekomen.
Het is ontroerend en confronterend, hoe deze kinderen zingen dat zij er niks aan kunnen doen, want 'de ouders gaan gewoon met de auto’. Of dat ooit echt gaat veranderen, blijft de vraag. We moeten het beloven en onze handtekening zetten: het is een serieuze zaak. Hopelijk houdt het stoere kinderkoor ons aan deze belofte. De ouders van Eva en haar medespelers zijn in ieder geval met recht trots.
Hallo dampkring van Theater Artemis op Cupido’s Plak op Oerol/Terschelling, nog te zien van 13 tot en met 18 juni.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties