De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Hoofdartikelzaterdag, 8 juli 2017

G20-top vindt plaats op grillig wereldtoneel
De G20-top die gisteren en vandaag in Hamburg wordt gehouden, wijkt af van eerdere bijeenkomsten van deze club (de negentien rijkste landen ter wereld plus de EU). En dat is niet alleen vanwege de wel heel gewelddadige veldslagen tussen demonstranten en de politie. Ook de sfeer van relatieve eensgezindheid die deze top (waarvan de deelnemers goed zijn voor 80 procent van de wereldeconomie) traditioneel kenmerkt, is heel anders dan andere keren.
Stond vroeger vooral de mondiale economie en dan met name de vrijhandel centraal en de klimaatverandering, sinds er een nieuwe president is gekomen in het Amerikaanse Witte Huis is er duidelijk sprake van spanning: Donald Trump heeft zich bekend tot economisch protectionisme en heeft het Klimaatverdrag van Parijs opgezegd.
De Amerikaanse en Russische president ontmoetten elkaar gisteren voor de eerste keer sinds Trump het Witte Huis heeft betrokken. Beiden hebben gezegd dat ze de banden willen aanhalen. Waar het nog niet zolang geleden leek dat Trump bewondering koesterde voor Poetin, lijkt de relatie tussen de twee landen danig af te koelen.
Dat heeft mede te maken met de tegengestelde posities in Syrië. Ook de Russische bemoeienis met Oekraďne is Trump een doorn in het oog. Donderdag zei hij in Polen (een historische aartsvijand van Rusland) nog dat Moskou moet stoppen met het destabiliseren van Oekraďne. Ook gaf hij Polen de garantie dat de Verenigde Staten steun zullen bieden in het geval van Russische dreiging. Waar het er vroeger op leek dat Trump artikel 5 van het NAVO-verdrag (‘een aanval op een is een aanval op allemaal’) niet zo belangrijk vond, liet hij nu geen twijfel bestaan over de loyaliteit van de VS aan haar bondgenoten.
Het belang van ongegeneerde machtspolitiek in de internationale relaties groeit. Het lijkt erop alsof de decennialange gezindheid om meningsverschillen tussen staten of wereldproblemen (klimaat, migratie) door overleg op te lossen nu is vervangen door dreigende spierballentaal en soms wapengekletter.
De wereld is in geo-politiek opzicht dus op drift geraakt - en niet alleen door de merkwaardige relatie tussen Rusland en de VS. Er is ook China, de tweede economie ter wereld, dat zich steeds meer profileert als supermacht. En Noord-Korea, dat na de lancering van een intercontinentale ballistische raket die in theorie Amerikaans grondgebied kan bereiken, voor extra spanningen zorgt. De Arabische wereld is onderling verdeeld en Iran breidt zijn invloed in het Midden-Oosten uit.
De G20 vindt met andere woorden niet plaats onder een al te gunstig gesternte. Toch zullen de deelnemende landen wel naar buiten komen met een gezamenlijke verklaring. Want dit is een typisch voorbeeld van een top die niet mag mislukken. De meeste zaken zijn weken of zelfs maanden geleden al lang voorgekookt in lagere gremia. En het persbericht dat vandaag aan het einde van de top zal worden uitgegeven is naar alle waarschijnlijkheid vorige week al geschreven. Oud-bondskanselier van Duitsland Helmut Schmidt zei het ooit al kernachtig: een top levert niets op maar voorkomt erger. Het is te hopen dat de G20 in Hamburg ook deze uitwerking zal hebben op het grillige wereldtoneel.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties