De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Hoofdartikelwoensdag, 16 augustus 2017

Is late veroordeling door Trump genoeg?
Pas na grote politieke druk van Democraten, maar ook van zijn Republikeinse partij, heeft de Amerikaanse president Donald Trump maandag publiekelijk afstand genomen van de rechtse extremisten, onder wie neo-naziís en leden van de Ku Klux Klan (KKK), die dit weekend voor chaos zorgden in het slaperige universiteitsstadje Charlottesville. Als gevolg van het door racisme en blank superioriteitsdenken geÔnspireerde geweld viel een dode en raakten verscheidene mensen gewond.
In een eerdere reactie dit weekend sprak Trump zich niet klip en klaar uit tegen het geweld van de ultra-rechtse betogers. Dat kwam hem op zoveel kritiek te staan dat zelfs de crisis rond Noord-Korea daardoor op de achtergrond raakte. Links Amerika verweet Trump dat hij met zijn lauwe reacties nog meer extreem-rechts geweld in de hand werkt. In eigen kring was ook verbazing dat Trump niet explicitiet de extreem-rechtse nationalisten en haatzaaiers de les las. Zo moeilijk kan het toch niet zijn neo-naziís te veroordelen? Als het geen blanke nationalist was geweest maar een moslim die met zijn auto op publiek was ingereden, had Trump ongetwijfeld meteen die terreurdaad via Twitter scherp veroordeeld.
Maar Trump heeft nu toch luid en duidelijk gezegd dat er in de VS geen plaats is voor racisme, haat en onverdraagzaamheid. Het is afwachten of die verklaring voldoende is om zijn criticasters te overtuigen. Trumps primaire, lauwe reactie wordt niet snel vergeten en velen twijfelen aan de oprechtheid van zijn jongste statement omdat die is gedaan na zware druk van de oppositie, partijgenoten en zijn naaste adviseurs, onder wie dochter Ivanka.
Waarom kost het Trump zoveel moeite blank terrorisme scherp af te keuren? Vanwaar zijn aarzeling?
Mede komt dat doordat de rechts-nationalisten vorig jaar in de verkiezingscampagne hun steun voor Trump uitspraken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Trump hun ideeŽn deelt, maar het geeft te denken dat de Amerikaanse president neo-naziís en KKK-aanhangers tot zijn achterban rekent. Verder heeft zijn adviseur Steve Bannon van de zogeheten alt-rightbeweging grote invloed in het Witte Huis. Bannon wil de gevestigde orde opschudden die volgens hem af zou willen rekenen met de blanke identiteit van Amerika.
Maar de belangrijkste reden dat Trump niet veel haast maakte het geweld in Charlottesville te veroordelen is dat hij het niet als zijn verantwoordelijkheid ziet de polarisatie en politieke en etnische verdeeldheid in de VS terug te dringen. Een dergelijke beperkte taakopvatting van de president draagt niet bij aan het dempen van de maatschappelijke onrust.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties