De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Hoofdartikelzaterdag, 23 september 2017

Duitsland kiest weer Merkel, wie anders?
De stembusgang morgen in Duitsland lijkt een gelopen race. De christen-democratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel komt hoogstwaarschijnlijk als grootste uit de bus. Dat betekent dat Merkel nog eens vier jaar regeringsleider wordt. Duitsers houden over het algemeen van stabiliteit en zij willen Merkel belonen voor het nuchtere staatsmanschap waarmee zij het land de afgelopen twaalf jaar door menige crisis heeft geloodst. Daarnaast gaat het met de economie heuvelopwaarts en onder Merkel is Duitsland de politiek dominante macht van Europa geworden. Misschien wel van het hele Westen. Na het aantreden van de isolationistische Donald Trump in de VS wordt Merkel gezien als de belangrijkste verdediger van de westerse, liberale waarden.
Haar belangrijkste rivaal Martin Schulz, de leider van de sociaal-democratische SPD, vormt geen enkele bedreiging. Schulz’ probleem is dat de SPD als junior-partner meeregeert met de CDU in de Grote Coalitie en de sociaaldemocraten dus medeverantwoordelijk zijn voor het gevoerde beleid. In de verkiezingscampagne brak het Schulz op dat hij onmogelijk zowel het regeringsbeleid kon verdedigen als de coalitiepartner aanvallen.
Het is wrang voor de SPD dat Merkel de economische vruchten plukt van het beleid dat is ingezet door haar sociaaldemocratische voorganger Gerhard Schröder. Dankzij diens ambitieuze hervormingsprogramma Agenda 2010 van begin deze eeuw wist Duitsland (toen nog ‘de zieke man van Europa’ genoemd) als een van de weinige Europese landen de grote economische crisis van tien jaar geleden zonder al te veel kleerscheuren te doorstaan. Dat Berlijn nu feitelijk de onbetwiste economische en politieke leider van de EU is, is mede te danken aan Schröder. Toch kleeft het succes aan Merkel, wat veel zegt over haar flexibiliteit en haar vermogen haar politiek aan te passen aan de omstandigheden zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven.
Er is natuurlijk ook gemor op de bondskanselier. Met haar ruimhartige welkomstpolitiek in de vluchtelingencrisis heeft zij menige landgenoot van zich vervreemd, wat heeft geleid tot de opkomst van de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland. Daarnaast neemt het aantal Duitsers dat in armoede leeft gestaag toe.
Maar over het algemeen zien de Duitsers nog vier jaar Merkel wel zitten. Ze trekt de stemmen van behoudende Duitsers maar ook van degenen die haar zien als de beste remedie tegen de uitdaging van het populisme. En onder Merkel heeft Duitsland weer gezag gekregen in de wereld. In een onzekere wereld met mannetjesputters als Trump, Poetin en Erdogan geven Duitsers de voorkeur aan een ervaren kanselier.
Eigenlijk komt het succesverhaal van Merkel er op neer dat er geen alternatief voor haar is.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties