De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Hoofdartikelzaterdag, 4 november 2017

De premier moest eens weten
Onze premier was donderdag in het debat over de regeringsverklaring tevreden over de afnemende instroom van vluchtelingen naar Europa. Hij sprak over de opvang in de regio zoals in Libië en Turkije. ,,Kijk naar het aantal Syrische vluchtelingen in 2015 en hoe het nu gaat. Dat is gelukt door daar moeilijke maatregelen te nemen”, sprak de premier tevreden in antwoord op PVV-leider Wilders.
Starend in de navel van het coalitiebelang heeft de Tweede Kamer verzuimd de spiegel van het 'succesvolle’ vluchtelingenbeleid aan de premier voor te houden. De gevolgen van de Europese migratiepolitiek zijn dramatisch en wanstaltig. Tienduizenden migranten en vluchtelingen zitten gevangen in Libie. Militia’s worden ingezet om de migranten op te drijven en gevangen te houden in overbevolkte ‘informele’ detentiecentra. Zwangere vrouwen worden volgens het humanitaire persbureau IRIN verkocht aan mensensmokkelaars. Er is niemand die echt weet hoeveel mensen in deze militia-kampen vastzitten. ‘Hell holes’, zo typeert Unicef deze plaatsen, waarvan er ten minste dertig geteld zijn met minimaal 4000 vluchtelingen per locatie. Tot de helft heeft de VN geen toegang.
Degenen die ontsnappen spreken van afpersing en misbruik. De doden worden niet geteld, zo wordt in het oktoberverslag vastgesteld. Een recente rij van dramatische incidenten in de drukste smokkelhaven Sabratah in Libië toont de keerzijde van de Europese politiek tegen clandestiene migratie. Een politiek die wordt gesteund door de Nederlandse regering. Vechtende militia’s probeerden controle te krijgen over mensenmassa’s tot 14.000 mensen, zo rapporteert de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) afgelopen week. De migranten probeerden te ontkomen, maar hun ontsnapping duurde niet lang. Deze keer werden ze opgedreven door Libië’s Department for Combatting Irregular Migration (DCIM) en vervolgens met honderden tegelijk op vrachtwagens naar binnenlandse gevangenissen werden gebracht. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat hij de militia’s niet rechtstreeks betaalt, maar dat hij ‘betrekkingen’ met hen onderhoudt.
De tol van het succes van het Europese vluchtelingenbeleid wordt volledig betaald door de migranten die in volstrekt inhumane omstandigheden speelbal zijn van militaire krachten. Uit gesprekken die de VN met migranten voerde, blijkt dat minder dan de helft van de mensen terug wil of terug kan naar hun land van herkomst. Ondanks het feit dat er vorig jaar duizenden zijn omgekomen op zee, blijven zij het proberen. De aantallen die oversteken zijn in september verder opgelopen.
Er is geen enkele reden om te spreken over een succesvolle opvang in de regio. Het is eerder een aanklacht tegen het Westen. Een goede eerste bestemming voor de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. HB

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties