De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 20 mei

Cultuurvrijdag, 17 november 2017

Bachconcerten van start met Telemann
Leeuwarden - Leeuwarder koor Canticum Novum stort zich komende jaren op de cantates van Bach. De eerste concerten in de serie zijn vandaag en morgen, en het programma begint met....Telemann.
Leeuwarden Hij dacht perfect voorbereid te zijn. Op zijn kistorgel was Roelof van Luit uit Wijckel de Cantate 106 (Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit) van Johann Sebastian Bach (1685-1750) al druk aan het repeteren. Voor bij de concerten van Vocaal Ensemble Canticum Novum van vandaag in de Doopsgezinde kerk in Leeuwarden en morgen in De Voorhof in Franeker, maar toevallig ook voor een ander optreden dat al op zijn planning stond. En toen kwam daar pakweg een maand geleden de vraag of hij voor het Leeuwarder koor het orgel wilde verruilen voor de dirigeerstok.
,,Dirigent Jannie de Groot moest geopereerd worden en kon de komende concerten dus niet leiden”, verklaart Van Luit. ,,Ik ben voor alles organist maar dirigeren doe ik ook graag. Ik heb dus ja gezegd. Peter van der Zwaag bespeelt nu mijn kistorgel.” Voor Van Luit betekende het even omschakelen. ,,Als muzikant richt je je op je eigen partij, als dirigent moet je het hele overzicht hebben, en leiden.” En een uitdaging. ,,Het was al even geleden dat ik stukken van dit niveau heb gedirigeerd, de cantate van Telemann die we ook brengen zelfs nog nooit. Als dirigent kende ik dit koor ook nog niet en de zangers mij niet, ik wist ook niet precies hoe ver ze al waren.” Toch had hij er vertrouwen in dat het goed zou komen. ,,En na de eerste repetitie met koor en orkest deze week was ik positief verrast.”
De concerten zijn de eerste twee in een meerjarig Bachproject van Canticum Novum. Omdat zijn cantates volgens het amateurkoor ‘de mooiste muziek op aarde zijn’ wil dat er komende jaren ieder half jaar twee laten klinken. Cantates die aansluiten bij de tijd van het kerkelijk jaar.
Opmerkelijk is dan ook dat het koor naast met Bach, aftrapt met Georg Telemann’s Du, aber Daniel, gehe hin. Het koor staat met die cantate ook stil bij het Telemann-jaar (250 jaar geleden overleed hij), maar de stukken delen ook een thema, weet Van Luit. ,,Beide zijn begrafeniscantates en typisch cantates die je in deze tijd, zo rond de afsluiting van het kerkelijk jaar als de overledenen worden herdacht, veel hoort. Beide gaan over de dood maar ook over dat het daarna beter wordt, het paradijs volgt.”
Daarbij was er een praktische reden om juist deze twee cantates te combineren. Het ongeveer twintigkoppige Canticum Novum wordt bij de concerten begeleid door solisten en een barokorkest. ,,Beide werken hebben onder meer blokfluiten en violen da gamba’s nodig, dat kwam voor de samenstelling van het orkest dus goed uit. Telemann heeft naast blokfluit een hobo nodig, en onze hoboïste kan beide bespelen.”
,,De cantate van Telemann is ook heel mooi”, besluit Van Luit. ,,Cantate 106 werd gecomponeerd door een nog jonge Bach, waarschijnlijk voor de begrafenis van zijn oom. Deze is werkelijk fenomenaal.” Bij de Bachconcerten die komende jaren volgen neemt Bach het programma weer over en Jannie de Groot de leiding. Van Luit: ,,In principe ga ik na dit weekend weer m’n eigen weg. Of ik er nog eens bij ben hangt uiteraard ook af van of er orgelspel nodig is en of ze mij weer vragen.” Zo ja, dan is de kans er zonder meer. ,,Orgel spelen vind ik eindeloos mooi, en zéker als het Bach is.”
Cantates van Bach en Telemann, Vocaal Ensemble Canticum Novum, vanavond (20.00 uur) in de Doopsgezinde Kerk in Leeuwarden, morgen vanaf 15.00 uur in De Voorhof in Franeker. Voor het Bachcantateproject kan het koor nog zangers gebruiken

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties