De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Hoofdartikeldinsdag, 21 november 2017

Duitse crisis is ook gevaarlijk voor Europa
Duitsland, zo ongeveer de stabielste parlementaire democratie van Europa, is in rep en roer. Na de mislukte formatiepoging tussen het christendemocratische CDU/CSU, de liberale FDP en de Groenen dreigen onze oosterburen onbestuurbaar te worden. En bondskanselier Angela Merkel, nog niet zo lang geleden bejubeld als de nieuwe leider van het vrije Westen, kijkt in de diepte van de politieke afgrond. Want als deze politieke crisis doorzet, dan schaadt dit ook Merkels positie.
De verwijtende vinger wijst in de richting van de FDP, of beter: naar FDP-leider Christian Lindner. Hij was het die zondagavond laat de stekker uit de onderhandelingen trok. Onverwachts, want iedereen dacht dat juist de meeste pijn zat bij de Groenen. Maar uiteindelijk bleken de Groenen bereid om vergaande compromissen te sluiten over het migratiebeleid. Het was de FDP die niets zag in de voorliggende programteksten.
,,Het is beter om niet te regeren dan om niet te regeren,” zei Lindner. Het kan zijn dat Lindner dit meende. Maar vermoed wordt dat er meer speelt. De vorige keer dat de FDP regeerde met Merkels CDU/CSU werden de liberalen weggevaagd. Voor het eerst na 1949 haalde de partij de kiesdrempel niet. Lindner zou bang zijn dat dit hem weer gaat gebeuren bij een nieuwe regeringsdeelname. Veel liever zou hij felle oppositie voeren tegen een nieuw kabinet.
Duitsland bevindt zich nu in een impasse. Want de enige andere optie, de voortzetting van de Grote Coalitie van CDA/CSU en SPD, is geen optie. SPD-leider Martin Schulz houdt vast aan zijn standpunt: niet weer vier jaar met Merkel. Hij wil nieuwe verkiezingen.
Dat gaat in Duitsland niet zo eenvoudig. Bovendien wil president Steinmeier er niet aan. Zijn motivatie om te weigeren is simpel: de kiezer heeft gesproken, die uitslag kan de politiek niet naast zich neerleggen. Hij heeft gelijk. Verkiezingen zijn geen dobbelspel waarbij je net zo vaak met de stenen kunt gooien tot er een welgevallige uitslag uit rolt. De kiezer heeft gesproken, en daar moet de politiek maar wat mee doen.
De weigering van partijen om niet met bepaalde andere partijen te willen regeren is een vorm van angst. Angst voor de kiezer, angst voor het oordeel over daadwerkelijk politiek handelen. Liever de tegenstander verketteren dan met hem samenwerken. Het is opvallend dat dit fenomeen nu ook het stabiele en degelijke Duitsland dreigt plat te leggen.
Duitsland is zo’n belangrijk land binnen Europa, dat rustig gesteld kan worden dat er in Brussel niets gebeurt dat Berlijn niet zint. En in tijden van brexit, migratiecrisis en slechte verstandhoudingen met Rusland en Turkije is een politieke crisis in Duitsland wel het laatste waar de Europese Unie op zit te wachten. HvdL

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties