De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Hoofdartikelwoensdag, 17 januari 2018

Zorgwekkende groei van plastic afval
De plasticvervuiling in onze leefwereld wordt een steeds groter probleem. Iedereen die zijn ogen goed de kost geeft ziet in straten, parken of pleinen de kleine weggegooide petflesjes zonder statiegeld liggen. Uit onderzoek van een aantal instellingen is naar voren gekomen dat van al het afval dat wordt gevonden aan de oevers van de Maas en de Waal zestig procent bestaat uit plastic.
Het meeste plastic komt van drankverpakkingen, zoals flesjes, en doppen. Verder werden ook blikjes, en snackverpakkingen en ondefinieerbaar plastic gevonden. Iedere honderd meter rivieroever bevat zo’n veertig drankverpakkingen.
De door plastic vervuilde rivieren stromen naar de zee en nemen in hun loop het mee buitengaats. Door stromingen wordt op natuurlijke wijze al het plastic dat wereldwijd wordt weggegooid bij elkaar verzameld: de plastic soep. Een gebied in het noorden van de Grote of Stille Oceaan met een oppervlakte groter dan Nederland. Hier vergaat het plastic heel langzaam en vormt het zeer kleine bolletjes, het zogenoemde microplastic. Zeedieren als zeehonden en zeevogels eten het, wat voor verstoppingen en uiteindelijk uithongering en de dood veroorzaakt.
Ieder jaar worden er bewustwordingsacties gehouden om jongeren en ouderen te wijzen op de gevaren van het weggooien van plastic, maar het afval dat in zee verdwijnt blijft groeien door de toenemende welvaart. Ook schoonmaakacties op de stranden zijn natuurlijk slechts een druppel op de gloeiende plaat.
Een grote stap op weg naar vermindering van plastic in ons milieu is het invoeren van statiegeld, ook op de kleine flesjes. De drankenindustrie is hier fel op tegen omdat de inzameling tot extra kosten leidt. Sterker nog, de fabrikanten zien niets liever dat het hele statiegeldsysteem dat we in Nederland hebben wordt afgeschaft. Wat dit betreft zouden ze een voorbeeld kunnen nemen aan hun collega’s in Duitsland. Die zijn jaren geleden zelfs akkoord gegaan met de invoering van statiegeld op blikjes.
De echte oorzaak ligt bij de huidige wijze van verpakken en onze eigen gemakzucht. Tijdsschriften, folders, kranten vallen op de mat onnodig omhuld door plastic. In de supermarkt zijn haast geen producten meer te vinden die niet in plastic zitten: groente, fruit of brood.
Het is natuurlijk naïef te denken dat de plastic soep in de oceaan ook maar een meter kleiner wordt als we in Nederland de zaken beter op orde krijgen. In Aziatische landen met veel inwoners spoelt dagelijks tonnen plastic afval de zee in. De bevolkingstoename is hier samen met economische groei wat afvalproductie betreft zorgwekkend. Maar we moeten ergens beginnen. Bij onszelf in onze gezinnen, in ons land, in de Europese Unie. En proberen het op de agenda te krijgen van de belangrijke wereldfora zodat er echt wat kan worden gedaan. PAdV

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties