De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Achtergrondwoensdag, 17 januari 2018

Eén jaar Trump: nooit een saai moment
Er ging vrijwel geen dag voorbij dat de 45e president van de Verenigde Staten niet in het nieuws was tijdens zijn eerst jaar in het Witte Huis. Iedereen heeft een mening over Donald Trump, niet altijd even vleiend.
Duidelijk is in elk geval dat hij het presidentschap van de VS volledig heeft veranderd en op geen enkele manier vergelijkbaar is met een van zijn recente voorgangers. Zijn instinct is om te vechten, te verdelen, te verstoren en te beledigen en hij houdt zichzelf daarbij niet in.
Trump is niet de eerste president die wel eens een leugentje bezigt, maar wel de eerste die de waarheid niet als grootste goed beschouwt. In het eerste jaar in de Oval Office heeft hij tweeduizend keer verkeerde of misleidende dingen gezegd, telde de The Washington Post . Daarbij ging het bijvoorbeeld om het publiek bij zijn inauguratie, zaterdag een jaar geleden, zijn voormalige rivale Clinton of zijn voorganger Obama.
The Washington Post heeft berekend dat Trump elke dag van zijn presidentschap gemiddeld 5,6 valse beweringen heeft gedaan.
De president kwam wat traag op gang, aldus de krant. De eerste honderd dagen van zijn regering kwam hij niet verder dan 4,9 niet-deugende beweringen per dag en leek het erop dat hij de tweeduizend in zijn eerste jaar niet zou halen. Maar, schrijft The Washington Post , daarna zette Trump de vaart er flink in. Alles wat niet deugde, zwaar overdreven werd, ronduit gelogen was en als dubieus gold werd door het blad secuur opgeslagen.
De favorieten van de krant zijn onder meer: alles over het bouwen van de muur op de grens met Mexico en de visumloterij voor mensen die de VS in willen.
Trump uit zijn beledigingen veelal via Twitter, waarop hij elke ochtend vroeg een barrage aan tweets post. Daar noemt hij zijn vijanden ,,kort en dik” (Kim Jong-un) of ,, crooked ” (achterbaks, Hillary Clinton). Vorige week kreeg hij een storm van kritiek omdat hij Afrika en Haïti ,, shithole countries ” zou hebben genoemd.
Met zijn gebruik van Twitter kan Trump rechtstreeks met het Amerikaanse volk communiceren, zonder tussenkomst van de in zijn ogen onbetrouwbare media. Hij gebruikt het medium ook om internationaal een vuurtje op te stoken, door Noord-Korea uit te dagen of zijn bondgenoten in Groot-Brittannië te schofferen. Omdat er vaak een kloof gaapt tussen wat Trump zegt en zijn feitelijke beleid, zijn internationale diplomaten in verwarring over hoe ze het beste kunnen reageren.
De meeste presidenten probeerden als kandidaten hun belangrijkste kiezers te bereiken, om eenmaal in het Witte Huis een verzoenende toon te vinden voor de rest van de bevolking. Trump blijft consequent zijn eigen achterban opzoeken, veelal conservatieve, blanke, oudere mannen, zonder er zich veel van aan te trekken hoe de rest van de wereld dat ervaart.
Dat kan veranderen als het onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen dichter bij de president zelf komt, of als de Republikeinen hun meerderheid in het Congres kwijtraken.
Trump is ook de president met de laagste waarderingscijfers, die niet uitkomen boven 40 procent. Belangrijker voor de showman-in-chief is misschien dat de Amerikanen Trump-moe worden en hun interesse verliezen. Uit cijfers van Google blijkt dat er steeds minder op zijn naam wordt gezocht, inmiddels 75 procent minder dan sinds zijn inauguratie.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

achtergrond
Familieberichten
Advertenties