De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Hoofdartikelmaandag, 22 januari 2018

Geld moet weer een prijs hebben
Investeerders in vastgoed melden zich op de Friese woningmarkt. Ze kopen vooral woningen in de prijscategorie rond 150.000 euro en zijn daarmee een extra concurrent voor de startende huizenkoper. Dat liet makelaarsorganisatie NVM Fryslân eerder in deze krant weten. Deze vastgoedeigenaren, die via verhuur nog enig rendement willen halen op hun kapitaal, zijn dus niet langer een fenomeen van de Randstad.
Het is mede een gevolg van lage (spaar)rentes. De indirect verantwoordelijke daarvoor is de Europese Centrale Bank. De rentetarieven die het ECB-bestuur elke zes weken vaststelt zijn de basis voor onder meer spaar- en hypotheekrentes. Ook komende donderdag wordt in Frankfurt de economische situatie in de eurozone weer besproken. De vraag dient gesteld te worden of de rentetarieven van (bijna) nul, of zelfs negatief, niet eens naar boven moeten worden gebracht. Moet geld niet weer een prijs hebben?
De koers van de ECB heeft een grote impact op de portemonnee van Europese - en dus Nederlandse - burgers, overheden en bedrijven. Dat had in crisistijd een helende werking, maar nu lijkt het medicijn ernstige bijwerkingen te krijgen.
De ECB heeft met de lage rentetarieven én een opkoopprogramma van staats- en bedrijfsobligaties (leningen) van honderden miljarden euro’s Europese overheden, bedrijven en banken de tijd gegeven zich te herstellen. Bij een lage rente maak je namelijk minder kosten op leningen en investeringen en kun je je huishouding op orde brengen.
Inmiddels floreert de economie in de eurozone weer. Je zou verwachten dat de ECB haar steun dan weer afbouwt. Zo is het in de historie ook eigenlijk altijd geweest. Het is ook wenselijk te voorkomen dat je bij een nieuwe recessie niet al je wapens nog in gebruik hebt.
ECB-president Mario Draghi stelt echter dat zijn taak is de inflatie in de eurozone naar een percentage dicht tegen de 2 procent te brengen. En zover is het nog niet. Een grote groep economen is echter van mening dat de invloed van de wereld en de technologie op onze economie reeds zo groot is dat de ECB niet langer de middelen heeft eigenhandig dat inflatiepeil te halen.
Intussen profiteren vastgoedeigenaren van goedkope leningen bij de aankoop van woningen, en vissen starters achter het net. En als een particulier wel een woning weet te verkrijgen, is dat meer dan eens tegen een prijs die bij een gemiddelde rente nooit betaald had kunnen worden. Met alle gevolgen van dien als die rente op termijn wel stijgt.
Pensioenfondsen hebben zich via beursrendementen weer hersteld, maar ook zij hebben nadeel van de lage rente. Die maakt hun toekomstige verplichtingen zwaarder te dragen en zo blijft indexatie van pensioenen nog wel even uit.
Kortom, de tijd lijkt rijp om de economie weer te laten normaliseren. Daarvoor dient de ECB een stap terug te doen. PH

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties