De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Cultuurmaandag, 29 januari 2018

Cultuurfeest 2018 begint ‘grutsk’ en groots
Leeuwarden Ontroering, trots, verbroedering. En kou. Dat alles overheerste zaterdagavond in Leeuwarden nadat koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor het oog van 40.000 bezoekers LF2018 hadden ingeluid. Letterlijk, door samen met de elfjarige Telysha Mba uit Assen en de negenjarige Wouter van der Werf uit Sneek aan het touw te trekken dat vanaf de nagebouwde Oldehove op het Wilhelminaplein naar beneden kwam en waarmee het klokgelui door heel Fryslân in gang werd gezet.
De openingshandeling vormde de finale van een poëtische, theatrale ouverture die vanaf het Wilhelminaplein, het Oldehoofsterkerkhof en het Gouverneursplein werd uitgevoerd door onder anderen duizend koorleden, 250 amateur-muzikanten én professionele musici als Nynke Laverman, Piter Wilkens en het Noord Nederlands Orkest.
‘Kippenvel’, ‘indrukwekkend’, en ‘prachtich om dit mei-inoar te belibjen’, klinkt het na afloop van veel kanten. Ook wordt, eerder op de zaterdag al, gerefereerd aan de Elfstedentocht. ,,It brûst yn de stêd. Der is dat ûnbestindige gefoel dat der wat gruts barre sil.” Of zoals een bezoekster het verwoordt: ,,Dit rekket oan wat dat wy lang net field hawwe.”
Ook bezoeker Arnold Rosier uit Leeuwarden is onder de indruk, na afloop van het openingsspektakel. Hij heeft de opbouw en de reuring in de stad de afgelopen week nauwgezet gevolgd. ,,Nu zijn we los en moet Fryslân laten zien wat ze in huis heeft. Ik hoop echt dat we een mooie indruk achterlaten en er een blijvend effect is voor de cultuur in Fryslân. Het begin is in ieder geval goed.”
 
Vol
Enig gemor is er ook. Over de toegangspoortjes bij het Wilhelminaplein die ver voor de opening dicht gaan omdat het plein vol is. En er is onduidelijkheid over de aanvangs-tijd: velen zijn in de veronderstelling dat het om negen uur begint. Hun geduld wordt flink op de proef gesteld in de kou en aanhoudende motregen. Capuchons gaan omhoog, poncho’s worden geschikt en jassen stevig dichtgeritst. Maar als om kwart voor tien de muziek aanzwelt en de animatiebeelden op de drie torens starten, lijkt dat alles snel vergeten.
 
Uniek
Anja van der Meulen uit Amsterdam en Aafje de Jong uit Groningen zingen Seis oere thús woord voor woord luidkeels mee als Nynke Laverman met dit LF2018-lied te paard haar grande entree maakt. Ze zijn onder de indruk van het gebeuren, zeggen ze na afloop. ,,Al was het eerste deel wat vlak - daar had meer dynamiek in gemogen, de opbouw naar het slot toe was fantastisch”, concluderen ze. De oud-Jousters zijn even extra trots op hun geboorteprovincie. ,,Dit is sa unyk, echt geweldich om mei te meitsjen”, zegt Van der Meulen. ,,Ik tink dat Ljouwert dit prachtich delsetten hat. Ik bin tige grutsk.”
Het openingsweekend doet menig Fries hart sneller kloppen, zo wordt duidelijk. Voor Uli Rubner uit het Zwitserse Zurich gaat dit niet op. Sterker, tot zaterdagmorgen had ze nog nooit van Leeuwarden gehoord. Ze was in Amsterdam en toen ze daar over LF2018 las, pakte ze de trein. ,,Dit is zo’n uniek gebeuren en ik was nu zó dichtbij. Hier wil ik bij zijn.”
Haar eerste indruk van Leeuwarden? ,,Een gemoedelijk en mooi stadje.” Maar deze zaterdag ook koud en erg winderig, merkt ze op.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties