De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Cultuurdinsdag, 30 januari 2018

Openingsfeest amper landelijk nieuws
In het late nieuws van RTL zaterdagavond geen woord over en geen beeld van het massale feest op de drie pleinen in de Friese hoofdstad. Het NOS Journaal daarentegen opende de late editie met de openingshandeling door koning Willem-Alexander en koningin Màxima.
In de papieren exemplaren van de landelijke ochtendbladen hebben alleen Trouw en de Telegraaf aandacht voor het feit dat er weer eens een Nederlandse stad Culturele Hoofdstad van Europa is. De Telegraaf doet dat met een klein bericht onder de kop: ‘Het lééft in Leeuwarden’. Dagblad Trouw wat uitgebreider met als kop: ‘Leeuwarden is nu echt Culturele Hoofdstad van Europa’. Eerder hadden Amsterdam (1987) en Rotterdam (2002) deze titel.
In de Volkskrant geen woord over Leeuwarden. Wel staat op hun website een groot bericht dat Friezen boos zijn over de tv-registratie. Ze citeren vooral kopij uit en het commentaar in de Leeuwarder Courant, dat het televisieprogramma ‘een karikatuur van Friesland’ maakte.
Vorige week besteedden veel kranten reeds aandacht aan het feit dat Leeuwarden een jaar lang Culturele Hoofdstad van Europa is naast Valletta op Malta. In veel kranten artikelen van één of twee pagina’s.
Het Nederlands Dagblad noemde het een ‘cultuurjaar voor iedere Fries’. NRC Handselsblad had als insteek dat Culturele Hoofdstad Friesland blijvend moet veranderen en per se ‘geen platte citymarketing’ is. De injectie van het bijna 75 miljoen euro kostende cultuurfeest moet ervoor zorgen dat cultuurtoeristen vaker naar Fryslân komen. Met dit budget behoort Leeuwarden tot de tien Europese hoofdsteden met het meeste geld om uit te geven.
Ook diverse media in het buitenland hebben inmiddels Leeuwarden genoemd als uitgaanstip voor een vakantie in 2018. Onder meer de Mittel Deutscher Rundfunk, National Geographic, de Sloveense nationale televisie en het Spaanse tijdschrift Hola tippen Leeuwarden als plaats waar je moet zijn komend jaar.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties