De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Achtergrondwoensdag, 31 januari 2018

Fenomenale succes van Sotsji niet herhaald
Nederland gaat volgens het model van drie economen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bij de Olympische Winterspelen in Pyeongchang achttien medailles behalen.
De Groningse economen Fabian ten Kate, Gerard Kuper en Rector magnificus Elmer Sterken voorspellen vijfmaal goud, zes keer zilver en zevenmaal brons.
Nederland zal volgens hen een negende plaats in het medailleklassement behalen. Hiermee wordt weliswaar het fenomenale succes van Sotsji niet herhaald, maar een top-8-notering is binnen handbereik. Duidelijk is dat de verschillen onder in de top-10 bijzonder klein zijn, waarbij één gouden medaille meer of minder grote effecten kan hebben op de rangorde. De strijd om de toppositie in het medailleklassement is hevig. Naar verwachting zal Canada de strijd met de Verenigde Staten, Duitsland en Noorwegen weten te winnen.
De modelvoorspellingen zijn gebaseerd op eerdere olympische resultaten, het thuisvoordeel en WK-uitslagen. Universitair hoofddocent Kuper en hoogleraar Sterken voorspellen sinds 2002 de medailleklassementen van de olympische evenementen. In 2014 sloot de economiestudent, inmiddels promovendus, Fabian ten Kate zich bij hen aan. De afwijkingen tussen de voorspellingen en de uitkomsten kunnen groot kunnen zijn. De voorspelling voor de Spelen in Vancouver blijkt achteraf nog het beste.
In eerdere voorspellingen van Ten Kate en Sterken is de nadruk gelegd op economische en demografische factoren ter verklaring van de medaillewinst. Sterken: ,,Het belang van deze factoren neemt af, waardoor we ons in deze voorspelronde op de uitslagen van recente wereldkampioenschappen van de relevante onderdelen baseren, aangevuld met het thuisvoordeel.”
Er bestaan twee typen voorspellingen. Het eerste type is de journalistieke benadering, zoals bijvoorbeeld door Associated Press en Sports Illustrated gehanteerd wordt. Deze voorspellingen gebruiken de meest actuele informatie, zoals de positie van atleten op wereldranglijsten, recente wereldbekers en blessures en schorsingen.
Sportieve piek
Het tweede type voorspelling is gebaseerd op econometrische of statistische modellen, zoals Andreff en Andreff (2014) en Ten Kate, Kuper en Sterken (2014). De statistische modellen baseren zich meer op informatie uit een verder verleden, zoals uitslagen tijdens eerdere edities van de Spelen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de strategie om de sportieve piek tijdens de Olympische Spelen te bereiken - en dus niet tijdens evenementen vlak ervoor - beter in beeld gebracht worden.
De Olympische Spelen in Pyeongchang en Gangneung beginnen op 9 februari. Er worden 102 onderdelen in vijftien takken van sport georganiseerd. In Pyeongchang worden de 61 sneeuwevenementen gehouden, terwijl in Gangneung aan de kust 41 ijsonderdelen plaatsvinden.
Er zijn vier nieuwe onderdelen aan het programma toegevoegd: big air bij het snowboarden, het gemengd dubbel bij curling, de massastart bij het schaatsen en het onderdeel gemengd team bij het alpineskiën. In totaal nemen 84 landen deel, terwijl Russische atleten zonder dopingverleden, onder een onafhankelijke status als olympisch atleet uit Rusland ingeschreven worden.
Voorspellingen en uitkomsten van vorige winterspelen
2002 Salt Lake City
Voorspelling: 2 goud, 2 zilver, 3 brons (7 in totaal), 12e positie in het klassement
Uitkomst: 3 goud, 5 zilver, 0 brons (8 in totaal), 9e positie in het klassement
 
2006 Turijn
Voorspelling: 2 goud, 3 zilver, 2 brons (7 in totaal), 12e positie in het klassement
Uitkomst: 3 goud, 2 zilver, 4 brons (9 in totaal), 10e positie in het klassement
2010 Vancouver
Voorspelling: 4 goud, 4 zilver, 3 brons (11 in totaal), 10e positie in het klassement
Uitkomst: 4 goud, 1 zilver, 3 brons (8 in totaal), 10e positie in het klassement
 
2014 Sotsji
Voorspelling: 6 goud, 5 zilver, 3 brons (14 in totaal), 7e plaats in het klassement
Uitkomst: 8 goud, 7 zilver, 9 brons (24 in totaal), 5e positie in het klassement

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

achtergrond
Familieberichten
Advertenties