De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Hoofdartikelmaandag, 5 februari 2018

Er mag wat druk op afhandeling derivaten
Het is bijna zes jaar geleden dat de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) voor het eerst gewag maakte van mogelijke fouten bij de verstrekking van rentederivaten aan kleine en middelgrote ondernemers. Nu, nog eens twee jaar nadat eindelijk een compensatieregeling van 1,6 miljard euro met banken werd afgesproken, weet nog bijna geen mkbíer wanneer en hoeveel schade er vergoed wordt. Dat is kwalijk.
Negentienduizend ondernemers vallen onder de herstelregeling. Het zijn bedrijven van diverse pluimage: van binnenvaartschippers en slagers tot boeren en uitgevers. Er waren er meer, maar alleen niet-financieel onderlegde ondernemers vallen onder de regeling.
Banken presenteerden het rentederivaat in het verleden als een product dat de rente op een lening of hypotheek vastzet. Dat is wat veel ondernemers willen: duidelijke maandlasten. Een goede uitleg over het product - onderdeel van de zorgplicht - ontbrak en het derivaat was niet passend: voor speculatie met rentes werd geen handtekening gezet. Het renteproduct was voor banken zwaar winstgevend.
Het derivaat had de afgelopen jaren een desastreuze uitwerking. Door de lage marktrente kreeg het een negatieve waarde en banken mochten meer financiŽle garanties vragen. Ondernemers bleken alleen tegen forse bedragen van het derivaat af te kunnen. Als gevolg kwamen bedrijven in problemen, vielen om of zagen een overname vanwege de financiŽle molensteen afketsen.
In een hoorzitting in de Tweede Kamer afgelopen week lieten banken - met Rabobank en ABN Amro als grootste verstrekkers - weten dat ze niet sneller kunnen met het uitwerken van de schadeloosstellingen. Naar schatting tweeduizend (externe) medewerkers houden zich er bij zes banken fulltime mee bezig. Wat blijkt: klantdossiers zijn onvolledig zijn en de schadeberekening moeilijk. Hoe saillant: banken kunnen zelf de werking van het product niet nagaan, maar hebben die kennis van hun mkb-klanten wel altijd verwacht.
Inmiddels is van de 1,6 miljard bijna de helft aan voorschotten uitgekeerd. Maar ondernemers kunnen dit niet vrij uitgeven: de echte berekening kan namelijk nog anders uitvallen. Van de 19.000 gedupeerden hebben er maar een paar honderd echt duidelijkheid.
Brancheverenigingen voor het mkb willen een deadline deze zomer. Banken houden het einde van 2018 aan, terwijl de eigenlijke deadline al eind 2017 lag. In de Kamer werd geopperd een boete te heffen als de eindstreep niet snel wordt gehaald. Banken en AFM zien het niet zitten. Er is tijd nodig voor zorgvuldigheid.
Het zou de banken sieren als ze een gebaar maken. Versneld overgaan tot het uitbetalen van voorschotten bijvoorbeeld, zonder het voorbehoud van terugstorting. Banken hebben de mond vol van het werken aan herstel van vertrouwen. Dit langslepende dossier leent zich daar bij uitstek voor. PH

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties