De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 25 februari

Achtergrondmaandag, 5 februari 2018

Hoe kan het dat er in MaleisiŽ zomaar christelijke pastors verdwijnen?
MaleisiŽ laat zich er graag op voorstaan dat het een moderne en multi-etnische samenleving is waarin ook de verschillende religies probleemloos samenleven. Maar is dat wel zo?
De soms futuristisch aandoende architectuur van de hoofdstad Kuala Lumpur is iets dat wereldwijd bekend staat. Er wordt vaak met bewondering naar gekeken. Achter deze faÁade bestaat echter ook een andere werkelijkheid.
De demografische samenstelling van MaleisiŽ is ongemakkelijk en Maleisische burgers worden in twee categorieŽn ingedeeld waarbij etniciteit en religie elkaar overlappen, wat spanningsvelden oplevert. Zoín 60 procent van de bevolking wordt als Bumiputera aangeduid wat Ďzoon van de grondí betekent. Volgens de Maleisische grondwet zijn zij per definitie moslim. De andere 40 procent vormt de tweede categorie en bestaat vooral uit niet-moslims. Volgens een officiŽle volkstelling uit 2010 zou 9,2 procent van de bevolking christen zijn. Achter deze statistieken schuilt echter de realiteit dat opeenvolgende Maleisische regeringen een beleid hebben gevoerd dat de Bumiputera bevoordeelt en bevoorrecht.
Lees hier meer over in de papieren krant van 5 februari

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

achtergrond
Familieberichten
Advertenties