De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Hoofdartikelwoensdag, 7 februari 2018

Politiek moet niet zelf referenda aanvragen
50Plus probeert 300.000 handtekeningen binnen te halen om een raadplegend referendum af te dwingen over de afschaffing van de wet-Hillen.
Vanwege de grote hypotheeklasten in Nederland heeft het parlement in 2005 een wetsvoorstel aangenomen van CDA-Kamerlid Hans Hillen om het vrijwillig aflossen van een hypotheek te stimuleren. Met deze wet kregen mensen die een afbetaald huis hadden vrijstelling van het eigenwoningforfait.
Sinds 2013 moeten huiseigenaren echter hun complete hypotheek in dertig jaar aflossen om aanspraak te maken op hypotheekrente-aftrek. Om die reden wil het nieuwe kabinet van de wet-Hillen af; de belastingvrijstelling is immers niet meer nodig om gedragsverandering af te dwingen. Om de klap niet te groot te maken voor mensen die erop rekenden, wordt de vrijstelling in dertig jaar afgebouwd.
Het zijn veelal oudere huizenbezitters die hun hypotheek hebben afgelost, vandaar dat juist 50Plus zich inzet tot behoud van de wet-Hillen. 50Plus spreekt van een ‘aflosboete’ - een frame dat lekker bekt maar niet waar is. Hoe kan een zeer geleidelijk afgebouwde belastingvoordeel een boete zijn? Het is sowieso vreemd dat de partij juist op dit specifieke punt zoveel kabaal maakt. Volgens het CBS zijn degenen die hun hypotheek hebben afgelost voornamelijk 68-plussers met een doorsnee vermogen boven de 93.000 - de waarde van de woning niet meegerekend. Dan zijn er wel andere categorieën ouderen, bijvoorbeeld zij met naast een AOW-uitkering alleen een klein pensioentje, die meer aandacht verdient van de ouderenpartij.
Daarnaast is de actie van 50Plus oneigenlijk. Het raadplegend referendum is bedoeld om burgers de kans te geven om zich te mengen in het debat nadat beide Kamers erover gesproken hebben. Als een ouderenbond of een groep verontruste huizenbezitters een referendum had willen afdwingen was dit in de geest van de wet geweest. Maar een politieke partij heeft in twee Kamers van de Staten-Generaal al uitgebreid de kans gehad om haar zegje te doen over een wetsvoorstel en om een poging te doen het te laten stranden door overreding van collega’s. Dit is 50Plus niet gelukt, ondanks een poging daartoe via een nachtelijke en urenlange ‘filibuster’ (vertragingstactiek). De partij is kennelijk beter in staat om politiek-procedureel kabaal te maken dan om daadwerkelijk iets tot stand te brengen in het parlement.
50Plus verdraait het referendum van een middel tot meer burgerparticipatie tot een truc om buitenparlementair actie te ondernemen: koren op de molen van de tegenstanders van referenda. Het zou daarom goed geweest zijn om parlementair vertegenwoordigde partijen het initiatiefrecht voor een referendum wettelijk te verbieden - ware het niet dat er dit voorjaar toch al een vroegtijdig einde komt aan het raadplegend referendum. HvdL

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties