De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Hoofdartikelwoensdag, 14 maart 2018

Ontmoeting Trump en Kim kan te vroeg zijn
Tot ieders verrassing zei de Amerikaanse president Donald Trump donderdag vrijwel onmiddellijk ja op de Noord-Koreaanse uitnodiging voor een topontmoeting om te praten over het verminderen van het aantal kernwapens. Sindsdien is van het regime in Pyongyang taal noch teken vernomen over de geplande bijeenkomst tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Misschien gaat de hele top niet door. Dat zou onder de huidige omstandigheden en vanwege het ontbreken van voorwaarden vooraf, misschien nog niet zo’n slechte uitkomst zijn.
Zelfs Trumps naaste adviseurs waren donderdag verrast door de impulsiviteit waarmee de president de uitnodiging aanvaarde. Trump gaat er prat op dat hij door zijn onvoorspelbaarheid de tegenstander in de war brengt zodat die wat voorzichtiger wordt. Op die manier zou hij er de beste deal uitslepen. De Noord-Koreaanse handreiking is in de visie van Trump dan ook een gevolg van zijn onorthodoxe manier van politiek bedrijven.
Mogelijk is Noord-Korea inderdaad wat inschikkelijker geworden door de harde aanpak van Trump. Het sanctiebeleid is verder aangescherpt, China werd gevraagd om Kim onder druk te zetten en er lekten plannen uit voor een preventieve aanval op Noord-Korea. Dat Kim Jong-un nu wil praten over het kernwapenprogramma, komt volgens Trump omdat hij de dictator in het nauw heeft gebracht. Dat zou kunnen. Maar het is niet uitgesloten dat Kim gebruik maakt van Trumps streven om succesvol te zijn als ‘dealmaker’.
Kim heeft bij een topontmoeting met Trump een hoop te winnen. Het verheft zijn internationale status. Kim toont de wereld en zijn landgenoten dat dankzij het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma hij om de tafel mag zitten met de machtigste man ter wereld. Aan de andere kant wordt de status van Trump ondermijnd omdat hij zich heeft verwaardigd met de door hem zwaar beschimpte dictator op gelijk niveau te onderhandelen.
Omdat de agenda voor de top nog volstrekt onduidelijk is, is Kim ook in het voordeel. Bij topontmoetingen is meestal alles al vooraf tot in de puntjes geregeld en hoeven de hoogstverantwoordelijken er alleen nog maar hun akkoord aan te geven. Nu staat alles nog open. Dat geeft Kim, gebruikmakend van Trumps zelfbenoemde reputatie dat hij als onderhandelaar het beste resultaat eruit sleept, de mogelijkheid te manipuleren. Als Trump namelijk een akkoord afwijst, staat hij ongewenst te boek als compromisloos en als dealbreker.
Met zoveel onduidelijkheden vooraf is het mogelijk voorbarig om nu al een topontmoeting te houden. Het kan Trump als wereldleider reputatieschade opleveren en het verheft Kim op het wereldtoneel. En dat komt de internationale stabiliteit niet ten goede. NvdM

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties