De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Cultuurdonderdag, 15 maart 2018

Muzikale verklaring over Friese natuur
Leeuwarden - Met muziekspektakel Conference of the Birds komende zomer in de Groene Ster bij Leeuwarden, gaat een langgekoesterde wens van musicus, componist en vogelkenner Sytze Pruiksma in vervulling. Met het project wil hij de verschraling van het Friese weidelandschap uitdrukken met een muzikaal statement. ,,Tagelyk komme jo dan út by de amateurmuzyk dy’t ek ûnder druk stiet”, zei hij eerder in het Friesch Dagblad . ,,Ek dêr sjogge jo ferskraling.”
Zowel voor het natuur- als het cultuurlandschap is het nodig om samen te werken, zo maakt Conference of the Birds duidelijk. Oftewel, de kracht van het collectief. Het verhaal van de voorstelling is gebaseerd op het Perzische gedicht De samenspraak van de vogels , waarin een groep vogels op reis gaat om een leider te zoeken. Om vervolgens te ontdekken dat ze zelf de koning zijn van hun eigen lot.
De voorstelling houdt het publiek een spiegel voor van de ontwikkelingen in hun eigen leefomgeving, onder meer de negatieve invloed van grootschalige landbouw op de natuur. De vogels in de wereld vertellen ons hoe goed het met de mens gaat en met ons landschap, zei Pruiksma gistermiddag in het Natuurmuseum. ,,Zorgen wij goed voor ons landschap, dan zijn er meer vogels. Je kunt een verschil maken door in beweging te komen.” En zoals vogels alleen gezamenlijk kunnen reizen, zijn ook mensen afhankelijk van elkaar. ,,Eén persoon kan iets in beweging zetten, maar samen bereik je meer.”
De duizend muzikanten, afkomstig van tientallen fanfares, brassbands en harmonieën uit Fryslân, zitten bij Conference of the Birds in groepen verdeeld tussen het publiek. Zij vertolken straks onder meer de grutto’s, kieviten en kraaien die over het landschap scheren. Pruiksma: ,,De bezoekers krijgen hierdoor de ervaring dat ze zich tussen de vogels bevinden, middenin het geluid.” De deelnemende korpsen hebben profijt bij de kaartverkoop; een deel van de door hen verkochte kaarten mogen ze zelf houden.
Decorontwerper De Nijs is alvast druk met de vormgeving van de muziekproductie. ,,Zoals ook vogels dat doen, zijn wij nu al druk bezig hout bij elkaar te sprokkelen. Er is immers nogal wat materiaal nodig om de drie nesten te realiseren.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties