De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Achtergrondmaandag, 19 maart 2018

Bevlogenheid Fedde Schurer inspireert nóg
Vijftig jaar na zijn dood maakt zijn dichtkunst een gedateerde indruk, maar als doorbraakpoliticus, Fries beweger en Friestalig schrijver voor kerken heeft Fedde Schurer blijvende betekenis.
Vandaag precies een halve eeuw geleden overleed plotseling Fedde Schurer (1898-1968). Tijdens zijn leven hoorde hij bij de hoogst geachte Friese dichters en als christen-socialist en journalist was hij een van de markantste en invloedrijkste opiniemakers in Fryslân. Hij was ‘een van de weinige charismatische leiders die de Friese beweging heeft gekend’, schrijft Johanneke Liemburg in haar Biografie van een Friese koerier (2010).
Zijn principiële pacifisme bracht Schurer als onderwijzer in Lemmer in conflict met de school en de Gereformeerde Kerk. Hij week uit naar Amsterdam, werd lid van de SDAP en zat van 1956 tot 1963 in de Tweede Kamer voor de PvdA. Zo groeide hij buiten Fryslân uit tot ‘een van de zuiverste vertegenwoordigers van de ‘doorbraak’ en vormde hij mede het pacifistische geweten van deze partij’, aldus Liemburg. Verder was hij in 1946 hoofdredacteur geworden van de Heerenveense, later Friese Koerier . Met zijn persoonlijke charisma was hij een graag gehoord spreker, ook op radio en tv.
Maar dat was toen. Wat is zijn erfenis vandaag de dag? De naar hem vernoemde literaire prijs voor Friestalige debutanten bestaat sinds 2012 niet meer. Zijn standbeeld op het Gemeenteplein in Heerenveen, waar hij jarenlang woonde en in 1968 overleed, staat ’s zomers verdekt opgesteld tussen de terrasjes.
Lees hier meer over in het Friesch Dagblad van 19 maart

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

achtergrond
Familieberichten
Advertenties