De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Hoofdartikelwoensdag, 21 maart 2018

Opzet bankensector opnieuw bekijken
ING heeft afgelopen week het voorstel ingetrokken om het salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers met 50 procent te verhogen. Reden daarvoor waren de opgelopen emoties over de inkomensstijging bij klanten, werknemers en andere belanghebbenden van de bank. Het stof van de discussie was nog niet neergedaald of NIBC deed het gisteren dunnetjes over: de top van de bank krijgt bij de beursgang gemiddeld een miljoen euro per persoon uitbetaald.
De breed gevoerde discussie over de beloningen en bonussen roept (opnieuw) de vraag op wat een bank eigenlijk voor onderneming is en welke verantwoordelijkheden daarbij horen. En hoe willen we dat de banksector er eigenlijk uitziet?
Tien jaar geleden ging het mis en werd een mondiale financiŽle crisis ingeluid. FinanciŽle instellingen waren te grote risicoís aangegaan en met het instorten van de Amerikaanse woningmarkt kwamen die pijnlijk aan het licht. Banken stonden op omvallen en waar ze too big to fail waren, werden ze door overheden gered. De bankencrisis raakte ook de Ďgewoneí economie en iedereen voelde dat wereldwijd.
In het collectief geheugen staat gegrift welke rol de banken hebben gespeeld. Vanuit die herinnering komt de versterkte publieke eis aan financiŽle instellingen tot het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wie tien miljard van de staat nodig had om te overleven, geeft het geen pas de bestuursvoorzitter een miljoen extra te geven in 2018. Zeker als de bank ook nu te groot is om niet te redden.
Er geldt inmiddels een maximum bonus van 20 procent van het salaris, het toezicht op de banken is versterkt en de eisen voor kapitaalbuffers opgehoogd. Als een bank toch omvalt zullen nu obligatiehouders, aandeelhouders ťn spaarders boven een ton de kosten moeten dragen. Ook moeten collega-banken in Europa een fonds vullen met tientallen miljarden om de kosten te dekken. Toch zijn er dan nog Ďsysteembankení waar de staat moet bijspringen, om de schade voor de economie te beperken.
Vragen die nu onder meer beantwoord moeten worden: willen we wel zulke grote banken, moeten kapitaalbuffers niet hoger, moet er een systeem van nuts- en zakenbanken komen waarbij je alleen de nutsbanken redt in geval van nood?
Premier Mark Rutte noemt de huidige systeembanken een soort semipublieke instellingen. Zoals de NS en pensioenfonds ABP dus. Daar heeft de overheid een steviger vinger in de pap. Dan komt ook het voorstel van GroenLinks in beeld waarbij de minister van FinanciŽn oordeelt over topsalarissen.
Voors en tegens van dergelijke voorstellen moeten tegen het licht worden gehouden om tot een maatschappelijk wenselijke inrichting te komen. Ondernemerschap kan een bank veel opleveren, maar kan niet los gezien worden van de eindverantwoordelijkheid die bij grote problemen bij de burger ligt. PH

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties