De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Economiezaterdag, 7 april 2018

Circulariteit en waterschaarste drijven Paques
Balk - Technologisch waterzuiveringsbedrijf Paques in Balk is nog net zo innovatief als in 1990 - toen het Friese onderneming van het jaar werd - maar is ook uitgegroeid van regionaal naar internationaal concern dat antwoord geeft op wereldvraagstukken.
,,In 1990 was dit een bedrijf in Balk. Dat is nu ook nog zo, maar we zitten eveneens in Shanghai, Chennai, Sao Paulo, Boston, Moskou en Kuala Lumpur. En we hebben nog meerdere regionale hubs. We zijn dus ongelofelijk geďnternationaliseerd en willen daarbij lokaal aanwezig zijn", zegt Joost Pâques, directeur business development. ,,Wat niet is veranderd, is het innoveren. We waren vernieuwend toen, en dat zijn we nu nog steeds. En dat gebeurt voornamelijk hier in Balk." De helft van de 150 werknemers in Balk heeft een hbo-opleiding of hoger genoten.
Paques is opnieuw genomineerd voor de Friese ondernemersprijs. In de afgelopen decennia hebben heel wat innovaties de markt succesvol gehaald en heeft het bedrijf vorig jaar de grens van honderd miljoen euro aan opdrachten bijna gehaald. Paques voorziet de industrie van afvalwaterzuiveringsinstallaties op natuurlijke leest. Het water (en gas) wordt onder meer ontzwaveld en van stikstof en organische stoffen ontdaan. In het anaerobe proces zetten bacteriën organische bestanddelen uit het water om in hoogwaardig biogas, zonder gebruik van zuurstof. Het gezuiverde water kan veilig worden geloosd of teruggebracht worden in het productieproces.
Vele silovormige tanks met kunststof leidingen, inclusief containers met apparatuur, worden jaarlijks in Balk bedacht en gemaakt om daarna een plekje te krijgen bij onder andere bierbrouwers, papierproducenten, suikerfabrieken, de chemische industrie, gas- en oliebedrijven en rioolwaterzuiveringsinstallaties.
Meer in het Friesch Dagblad van 7 april

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties