De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Hoofdartikelmaandag, 9 april 2018

Referenda blijven coalitie achtervolgen
Het akkoord over aanpassingen op de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV), naar aanleiding van het referendum, is in elk geval een overwinning van de coalitie op zichzelf. Deze coalitie, waarin vrijzinnige liberalen en rechtzinnige protestanten verenigd zijn, blijft een wonderlijke combinatie die alleen gesmeed kon worden na een lange formatie en met een dik regeerakkoord. Daarbij blijft natuurlijk de grote vraag hoe deze coalitie omgaat met meningsverschillen waarover in de formatie gn afspraken zijn gemaakt.
De aanpassing van de WIV was daar het eerste voorbeeld van. D66 was tegen de WIV en voor referenda, CDA juist uitgesproken voor de WIV en tegen referenda.
CDA-leider Sybrand Buma verkondigde al weken voorafgaand aan het referendum dat wat de uitkomst ervan ook zou zijn, er wat hem betreft niets moest veranderen. Dat hij nu toch akkoord is gegaan met enkele aanpassingen op de wet toont aan dat het in een coalitie niet alleen zoveel mogelijk nemen is. Soms moet je ook voorkomen dat de ander te veel moet geven. En D66 werd de laatste tijd al z vaak om de oren geslagen met de aantijging dat het wisselt van standpunten die de partij had als oppositiepartij naar iets anders nu er geregeeerd wordt.
Een coalitiepartij die te veel moet incasseren, is een potentieel probleem voor het kabinet. Want er komt een moment dat die partij besluit dat er genoeg is ingeleverd op principes en dat een rechte rug belangrijker nu is dan het voortbestaan van de coalitie. Het is het mechanisme achter de meeste kabinetscrises.
De erkenning van dat mechanisme was een van de succesfactoren van de vorige coalitie van VVD en PvdA. Met regelmaat kwam een van beide partijen in de problemen bij een punt dat voor de eigen achterban van belang was - en dan gaf de ander toe, als er maar iets anders tegenover stond. Zo bleven de onderlinge verstandhoudingen tussen VVD en PvdA goed. Dezelfde truc past premier Rutte, die eveneens tegen referenda is en voor de oude WIV, nu toe in zijn derde kabinet uit.
Inmiddels doemt een volgende probleem voor D66 op met de referendumrace: Snijdt de afschaffing van het raadgevend referendum de initiatiefnemers voor een laatste referendum over (de donorwet) net op tijd de pas af? Of staat het kabinet toch nog n referendum toe - met kans op een 'nee’? Beide varianten gaan D66 pijn doen. In het ene geval kan de partij het verwijt krijgen de democratische gezindheid te besmeuren, in het andere raakt een belangrijk eigen speerpunt in de knel, waar coalitiegenoten CDA en ChristenUnie tegen zijn. Een voedingsbodem voor een ongemakkelijk debat binnen de coalitie en een test voor de inschikkelijkheid die de vier partijen bereid zijn te tonen om de ander niet te veel ongemak te bezorgen. HvdL

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties