De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Economiewoensdag, 11 april 2018

Deur corporaties dicht door staking
Groningen - Circa vijfhonderd werknemers van woningcorporaties in Noord- en Oost-Nederland legden gisteren het werk neer, aldus vakbond FNV. Zij willen daarmee hun eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten.
De werkonderbreking, waartoe ook CNV opriep, valt samen met een protestmars door Groningen. FNV-bestuurder Margreet Pasman spreekt van ,,een groot succes". Volgens haar waren medewerkers van vrijwel alle woningcorporaties in de noordelijke en oostelijke provincies van de partij.
Corporatie Elkien uit Leeuwarden liet gisterochtend vroeg weten de deuren een dag dicht te houden vanwege de onaangekondigde staking, net als Wonen Noordwest Friesland in Sint Annaparochie. WoonFriesland was minder goed bereikbaar.
Thús Wonen in Dokkum liet op Twitter weten afspraken met huurders af te zeggen, omdat een deel van het personeel aan de staking meedeed, maar kon niet iedereen voor het afgesproken tijdstip bereiken. Voor spoedreparaties hielden de Friese corporaties wel een telefoonnummer en storingsdienst bereikbaar.
Loonkloof
De stakers eisen een loonsverhoging van 2 procent voor 2017 en 3,5 procent in 2018. Volgens de bonden bieden de werkgevers hun personeel over 2017 helemaal geen loonsverhoging en over 2018 1,5 procent structureel. Eind maart voerden de werknemers ook actie. Toen trokken zo’n 3500 ontevreden medewerkers van corporaties naar de Jaarbeurs in Utrecht. Daarop kwam volgens de bonden geen (voldoende) antwoord van corporatiekoepel Aedes.
Aedes vindt dat de bonden te vroeg zijn weggelopen van de onderhandelingen over een nieuwe cao Woondiensten. De uitnodiging om weer in gesprek te gaan, blijft volgens een woordvoerder staan.
De cao woondiensten geldt voor ongeveer 25.000 corporatiemedewerkers.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties