De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Hoofdartikeldonderdag, 12 april 2018

Het Westen heeft het nakijken in SyriŽ
De Verenigde Staten met de westerse bondgenoten staan lijnrecht tegenover Rusland als het gaat om de vraag wie er achter de inzet van chemische wapens zit in het Syrische Douma, een verwoeste en omsingelde voorstad van Damascus. Bij die aanval kwamen tientallen mensen om het leven en vielen honderden gewonden. Rusland zegt dat de Syrische jihadisten en rebellen een internationale reactie proberen uit te lokken door chemische wapens in te zetten. De rebellen raken steeds meer in het nauw en zij kunnen hun positie iets minder uitzichtloos maken door een westerse interventie af te dwingen tegen het regime van president Assad als het Westen denkt dat die achter de aanval zit.
Het Westen meent inderdaad dat Assad verantwoordelijk is voor de gewraakte gifgasaanval. Assad zou daarmee de rebellen verder willen ontmoedigen en bij het uitblijven van een westerse reactie hen duidelijk willen maken dat zij niet hoeven te rekenen op de steun van de internationale gemeenschap. De VS achten Rusland en Iran medeverantwoordelijk voor de gifgasaanval omdat die landen de belangrijkste steunpilaren van het Assad-bewind zijn.
Het is moeilijk een schuldige aan te wijzen, al heeft Damascus de schijn tegen. VN-medewerkers en hulpverleners in SyriŽ kunnen geen hard bewijs vinden of en, zo ja, welke chemische wapens zijn ingezet. Als het zou gaan om het relatief eenvoudig te produceren chloorgas dan zouden ook de rebellen er achter kunnen zitten. Als het gaat om het moeilijker te maken sarin dan is Damascus verantwoordelijk.
De Verenigde Staten overwegen samen met Groot-BrittanniŽ en Frankrijk een militaire vergeldingsactie uit te voeren. Als het zover komt, zal het waarschijnlijk net als een jaar geleden weer een aanval met Tomahawk-kruisraketten op Syrische legerbases worden. Ook dat was een vergelding voor een gifgasaanval.
Net als vorig jaar lijkt het er niet op dat het Assad-bewind geÔmponeerd zal raken door westers machtsvertoon. De Syrische president weet maar al te goed dat het Westen niet zit te wachten op een confrontatie met Russische of Iraanse troepen in SyriŽ. Nu de strijd tegen Islamitische Staat zo goed als is beslecht, is de westerse aandacht voor het conflict in SyriŽ tanende. Een afstraffing van de gifgasaanval zou alleen plaatsvinden uit humanitaire motieven, niet om de uitkomst van het conflict te veranderen.
President Donald Trump - die er vorige week nog voor pleitte de tweeduizend Amerikaanse militairen uit SyriŽ terug te trekken - en andere westerse regeringsleiders hebben zich er al lang bij neergelegd dat Rusland, Iran en Turkije het voor het zeggen hebben in SyriŽ. Daar verandert een westerse militaire vergeldingsactie, hoe goed bedoeld ook, niets aan. NvdM

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties