De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Hoofdartikelzaterdag, 14 april 2018

Overheid zou eens moeten ontregelen
Wanneer u als burger moeite hebt om allerlei overheidsregels goed te doorgronden, bedenk dan dat u niet de enige bent. Zelfs de Raad van State heeft er wel eens problemen mee. In het jaarverslag schrijft de Raad dat het steeds vaker aanloopt 'tegen de groeiende complexiteit van de regelgeving of, beter gezegd, van de verstrengeling van regelgeving’.
De overheid is, zo stelt de Raad van State, verslaafd aan regels. Om de simpele reden dat het maken van regels zekerheid lijkt te bieden. Maar dat is een valse zekerheid wanneer de regelgeving in zijn geheel te complex wordt. Dan weet de wetgever niet wat het effect is van zijn beslissingen, uitvoerende diensten weten niet meer welke regel zij moeten volgen en uitspraken van rechter gaan te veel uiteenlopen. De burger is de pineut, want die wordt geacht wel alle regels te kennen. 'Wat de uitkomst van alle onzekerheid ook is, hij had het moeten weten’, aldus de Raad van State. Hoe ingewikkeld de regelgeving ook is, bij de minste overtredingen volgen er toch sancties of straffen.
Het is een klacht die ook klinkt in stukken van bijvoorbeeld de nationale ombudsman. Al die regels zijn goed bedoeld, maar schieten soms hun doel voorbij, met als risico dat een burger die even niet heeft opgelet gemangeld wordt in een bureaucratisch sanctiestelsel?
De Raad van State komt tot de conclusie dat het lastig is om een duurzaam antwoord te geven op 'het vraagstuk van complexe regelgeving’. De Raad van State geeft wel drie sleutels mee: hoe kan naleving verzekerd worden zonder sancties, hoe geef je ruimte aan de praktische wijsheid van professionals en hoe ga je om met de zekerheid dat er missers of fouten worden gemaakt?
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg zette huisartsen onlangs aan om 'schrapsessies’ te organiseren. Daar kwam een lijst met 62 overbodige regels uit. Een dergelijk project kan natuurlijk in de hele zorg, ja zelfs op allerlei gebieden bedacht worden. Worden alle regels wel gebruikt en welke staan elkaar in de weg?
Dit zal moeilijk zijn voor politiek en overheid, want regels geven een veilig gevoel. Het gevoel dat een probleem is afgehandeld als er een mooie wet is gemaakt en het gevoel dat je niets kwalijk valt te nemen zolang je maar strikt de regels volgt. Maar hoe werkbaar is die wet in de praktijk en wordt een burger wel geholpen als regels strikt gevolgd worden?
Eigenlijk zijn twee begrippen essentieel: zelfkennis en vertrouwen. Zelfkennis, dat de werkelijkheid vaak te complex is om sluitend gevat worden in een wettekst. En vertrouwen in burgers en uitvoerend overheidspersoneel dat ze misschien wel fouten maken, maar het in overgrote meerderheid wel goed bedoelen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties