De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Hoofdartikeldinsdag, 17 april 2018

Gaat Poetin door de knieŽn door sancties?
Gisteren bogen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zich over de verlenging van de sancties tegen Rusland. De strafmaatregelen werden vier jaar geleden ingesteld na de Russische annexatie van de Krim. Gezien de oplopende spanningen met Rusland vanwege het conflict in SyriŽ werden gisteren zoals verwacht de sancties niet verlicht.
Ook de relatie tussen de VS en Rusland is onderkoeld. Washington beschuldigt Moskou van beÔnvloeding van de verkiezingen, cyberaanvallen, de verspreiding van nepnieuws en de vergiftiging van de Russische dubbelspion Sergej Skripal. In die laatste kwestie wezen de EU en de VS uit vergelding tientallen Russische diplomaten uit. Momenteel bereiden de VS nieuwe sancties voor vanwege de Russische steun aan het Syrische bewind.
Beleven we een nieuwe Koude Oorlog? Dat lijkt er ondanks de oplopende spanningen niet op. Rusland is economisch en politiek veel zwakker dan de oude Sovjet-Unie. Bovendien is er nu geen sprake van een mondiale krachtmeting tussen twee staatssystemen, de kapitalistische en de communistische. Daarnaast is de Russische economie veel meer verweven met de globale economie zodat sancties een veel grotere uitwerking hebben.
In politiek opzicht is het de vraag of de sancties de gewenste uitwerking hebben. Onder de Russische bevolking versterken de strafmaatregelen de reputatie van president Vladimir Poetin die als sterke leider het Westen durft uit te dagen. Door de zwaar gecensureerde berichtgeving in de media bestaat er toch al een zwaar vertekend beeld van het Westen. Door de sancties krijgt de Russische bevolking een nog grotere aversie tegen Europa en de VS.
De sancties doen economisch weliswaar pijn, maar de olie- en gasprijzen hebben veel meer impact op de Russische economie. De Russische economie is grotendeels afhankelijk van de export van fossiele brandstoffen, mede omdat Poetin heeft verzuimd in andere sectoren van de economie innovaties door te voeren. Door de gestegen olieprijs stevent Rusland dit jaar weliswaar af op een begrotingsoverschot, maar op de langere termijn zit het er slecht uit voor Moskou. De Amerikanen zijn door de winning van schaliegas zelfvoorzienend geworden en door de energietransitie - de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen als zonne- en windenergie - is er in de toekomst minder vraag naar olie en gas uit Rusland.
De westerse sancties hebben niet gebracht wat werd gehoopt. De Krim is nog steeds geannexeerd en het Russische gestook in interne kwesties in Europa en de VS gaat gewoon door. Of Poetin de confrontatiekoers weet vol te houden is niet afhankelijk van de sancties maar van de olieprijs en daar heeft het Westen op korte termijn weinig greep op. NvdM

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties